Nevidna povezanost bakterij

Aktualno-politična novica
5. 10. 2017 - 7.05

Raziskovalci z Biotehniške fakultete, Medicinske fakultete in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani poročajo o odkritju mehanskih povezav med bakterijami v redkih bakterijskih suspenzijah. Odkritje, ki spreminja splošno sprejeto razumevanje bakterijskega sodelovanja, so objavili v reviji Nature Communications.

Bakterije lahko rastejo v povezanem skupku celic, ki ga imenujemo biofilm, ali v planktonski obliki, ki jo predstavlja suspenzija bakterij. Planktonske bakterije po definiciji niso pritrjene na podlago in niso povezane med seboj ter se tako gibljejo neodvisno druga od druge. Omenjena raziskava pa je pokazala, da le niso tako samosvoje, saj med njimi obstajajo fizične povezave, ki jih s standardnimi mikroskopskimi tehnikami ni mogoče videti.

Z uporabo optične pincete so raziskovalci pri različnih bakterijskih vrstah opazili, da celice sledijo gibanju  optično ujete bakterije, čeprav niso v njeni neposredni bližini. To kaže na obstoj nevidnih povezav med bakterijami, ki v suspenziji celic tvorijo elastično mrežo. Za tvorbo povezav so odgovorni zunajcelični polimeri, ki jih celice izločajo ali pa se sprostijo ob celičnem razkroju. Rezultati tako kažejo, da so bakterije sposobne ustvariti dobro povezane mikrobne strukture tudi v razredčenih suspenzijah.

Odkritje raziskovalcev z Univerze v Ljubljani tako spreminja temeljni pogled na dogajanje v lokalnem okolju bakterij, kjer potekajo pomembni procesi bakterijskega sodelovanja in s tem njihovega vpliva na okolje.

Predstava o bakterijah se je porušila in na novo povezala tudi Katarini.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness