Pena na pivu

Aktualno-politična novica
2. 3. 2023 - 8.05

Še preden spiješ pivo, nedvomno najprej oceniš njegovo peno. Njena stabilnost, svetlost, kremnost in obstojnost so pomembne značilnosti pri določanju kakovosti piva. Nemška znanstvena skupina je eksperimentalno in numerično raziskala obstojnost pene in pogoje za njen nastanek pri načinu točenja od spodaj navzgor. Izsledke so objavili v reviji Physics of Fluids.

Na količino nastanka pene vplivata predvsem vsebnost ogljikovega dioksida in temperatura piva, ki jo lahko pivovarna nastavi na zahtevano vrednost. Medtem pa je obstojnost pene odvisna od kemične sestave piva — denimo deleža proteinov in kovinskih ionov. Pena je sestavljena iz mehurčkov ogljikovega dioksida, ki je raztopljen v pivu in se med natakanjem prične uplinjati in dvigati na površje. Kljub temu tudi pri pivu, prenasičenim z ogljikovim dioksidom, mehurček ne nastane spontano, ampak potrebuje neko motnjo — denimo delec nečistoče, košček vlakna ali prasko na notranji strani kozarca. Primerna plast pene deluje kot plinska blazina, ki preprečuje neovirano difuzijo CO2, tako imenovano odplinjevanje. Posledično pivo zagotavlja podaljšano pozitivno zaznavanje svežega okusa, na katerega vpliva predvsem zadostna vsebnost CO2 v pivu.

Pri izvedbi eksperimenta so znanstveniki in znanstvenice preizkušali nov sistem za točenje piva z dna kozarca. S takim načinom točenja pijače so zagotovili ponovljivost poskusa, pri katerem se ne soočajo s pretakanjem in mešanjem tekočine. Pri tej metodi šoba z dna kozarca potisne gibljiv magnet in tako ustvari začasno režo, skozi katero dotaka tekočino. Ko se kozarec napolni, se magnet vrne na svoje mesto in pivo je pripravljeno za pitje. Vsako točenje so posneli s kamerami, kar jim je omogočilo izdelavo 3D posnetkov natakanja. Tako so numerično in eksperimentalno preučevali vzorce pene piva, višino piva in deleže pene proti tekočini. Poleg tega so opazovali vpliv tlaka in temperature na razmerje pivo—pena, višino pene in njeno stabilnost.

V rezultatih raziskave nastanka in kolapsa pen so opazili več zanimivih karakteristik. Pena se, denimo, tvori le v začetnih trenutkih točenja. Študija je še pokazala, da se med nalivanjem pena hitro tvori, vendar potem razpade kar 25-krat počasneje kot nastane. Nazadnje so opazili, da je za stabilnost pomembna tudi velikost mehurčkov — manjši kot so mehurčki, bolj obstojna je pena. Z nadaljnjimi raziskavami bi bilo potrebno preučiti vpliv oblike šobe, tlaka in temperature vstopne tekočine in vpliv vrste piva na nastanek in stabilnost pene.

Pene na pivu se ne bo več branila Tina.

Vir slike: https://blender.stackexchange.com/

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness