Poskočna biofluorescenca

Aktualno-politična novica
18. 3. 2021 - 7.05

V tokratnem Znanstvenem britoffu bomo pozornost namenili biofluorescenci, ki jo je skupina ameriških znanstvenic in znanstvenikov prvič odkrila pri višjih sesalcih Starega sveta. Odkritje se nanaša na skakajoče zajce - glodalce iz družine Pedetidae. Članek o raziskavi so objavili v reviji Scientific Reports.

Biofluorescenca je pojav, pri katerem živi organizmi absorbirajo svetlobo pri krajših valovnih dolžinah in jo ponovno oddajajo pri daljših. Pojav je bil v naravi že pred tem opažen pri nekaterih sesalcih Novega sveta, Avstralije in Tasmanije, ki so nočne živali. Z biofluorescenco se ti sesalci lahko skrijejo pred plenilci. Enako bi lahko pred plenilci ščitila tudi afriške skakajoče zajce, ki so aktivni ponoči in pretežno samotarji. Čez dan se skrivajo v svojih brlogih, ponoči pa iščejo hrano na nizkotravnatih površinah, ki zanje niso najbolj varne. 

Raziskovalna skupina je preiskovala vzorec štirinajstih primerkov skakajočih zajcev iz muzejskih zbirk, pet živih iz živalskih vrtov in enega naravno preminulega. Skakajoči zajci so bili obeh spolov. Muzejske živali so opazovali s posebnimi kamerami, nato pa fluorescirajoče spojine določili z metodo fluorescentne spektroskopije. Pri vseh so zaznali oranžnordečo biofluorescenco, ki se je med primerki razlikovala v intenzivnosti. Vzorec porazdelitve fluorescirajočih lis in njihova intenzivnost pa nista bila primerljiva z biofluorescenco pri drugih sesalcih. 

Pri preminulem in živih skakajočih zajcih so iz dlak pripravili vzorce, pri katerih so fluorescirajoče spojine identificirali z metodo visokoločljivostne tekočinske kromatografije. Z obema metodama so določili, da biofluorescenco povzročajo pretežno porfini. To je skupina organskih spojin, ki nastanejo z oksidacijo vmesnih produktov biosinteze hema. Zaznali so  tudi spojino, ki kemijsko ne sodi med porfirine in je verjetno razlog za vrstno specifično biofluorescenco.

Omenjena raziskava ni podala končne razlage za biofluorescenco pri skakajočih zajcih. Zanjo bodo potrebne nadaljnje vedenjske in biološke raziskave. 

V fluorescentni svet skakajočih zajcev je z znanstvenimi očali pokukala Patricija.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness