Posmrtno življenje rakavih celic

Aktualno-politična novica
12. 5. 2021 - 7.05

Danes bomo v Znanstvenem britOFFu pozornost namenili dostavni obliki zdravilnih učinkovin, ki jo je preučevala skupina kitajskih znanstvenikov. Natančneje gre za apoptotična telesa, ki pretentajo sicer težko prehodno krvno-možgansko pregrado in zdravilno učinkovino dostavijo v možgane. Članek o raziskavi so objavili v reviji Advanced Science.

Apoptotična telesa nastanejo v procesu programirane celične smrti ali apoptoze, v katerem se poruši celični skelet. Izbokline celične membrane se lahko nato ločijo od celice, s seboj odnesejo del citoplazme in zaživijo kot samostojna apoptotična telesa. Nato jih zajamejo fagocitne celice, ki njihove sestavne dele reciklirajo in porabijo za izgradnjo novih celic. Kljub temu da so bila apoptotična telesa prvič opisana že pred dobre pol stoletja, je bil njihov potencial zaradi zapletene sestave v farmaciji ves ta čas podcenjen.

...in kanabinoidi.
 / 25. 1. 2018
 Kitajski znanstveniki in znanstvenice so apoptotična telesa pripravili iz celične linije mišjih melanomskih celic, ki metastazirajo v možganih. Vanje so vstavili proti-TNF-alfa protismiselne oligonukleotide, ki delujejo protivnetno. V procesu apoptoze so nato odbrali samo manjša telesa v velikosti od sto do tisoč nanometrov, ki so jih injicirali v miši s Parkinsonovo boleznijo. Zaradi specifične beljakovine na membrani apoptotičnih teles so delci lahko prešli krvno-možgansko pregrado. Na račun zmanjšanja TNF-alfa in drugih vnetnih dejavnikov v možganih se je zmanjšalo tudi število spremljajočih znakov bolezni. 

Kitajska raziskovalna ekipa je dokazala, da namen manjših apoptotičnih teles nanometerskih velikosti ni ohranitev komponent apoptotičnih celic in njihovo recikliranje. Ker imajo veliko RNK, ne pa tudi DNK, jih lahko izkoriščamo za prenašanje sporočil v različne dele telesa. Če njihova membrana vključuje specifično beljakovino, prehajajo tudi v možgane. Fagociti le stežka zajamejo manjša telesa, zato ta lahko dolgo krožijo po telesu. Proces celične apoptoze in odbiranje apoptotičnih teles primernih velikosti se lahko v laboratoriju dobro nadzoruje, vanje pa se, kot demonstrira raziskava, učinkovito vključujejo tudi zdravilne učinkovine. Zaradi omenjenih lastnosti majhna apoptotična telesa kot dostavni sistem predstavljajo upanje za nov pristop k zdravljenju Parkinsonove bolezni in drugih možganskih obolenj.

Čim več zdravih možganov si želi tudi Patricija.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.