7. 6. 2024 – 7.05

Pospešene mravlje

Audio file
Vir: osebni arhiv

Argentinska mravlja Linepithema humile je v Evropi invazivna vrsta mravlje. Zaradi zahtevnih in doslej neuspešnih metod nadzorovanja njihove populacije je znanstvena skupina z nemške univerze v Regensburgu eksperimentirala z uporabo kofeina za privabljanje mravelj v vabe. Svoje ugotovitve so objavili v reviji Cell.

 

Argentinske mravlje izpodrivajo avtohtone vrste mravelj, kar lahko vodi do upada biodiverzitete in negativnega vpliva na mnoge druge vrste. Nadzor nad populacijo invazivnih mravelj je pogosto prioriteta pri projektih ohranjanja okolja. Argentinske mravlje so invazivne zaradi svojega vedenja. Za razliko od drugih mravelj ne napadajo osebkov iste vrste iz drugih kolonij, zato so pri svojem širjenju zelo uspešne.

 

Mravlje si pot do hrane zapomnijo. Znanstvenice in znanstveniki so preizkušali, kako izpostavitev mravelj kofeinu vpliva na hitrost iskanja hrane. V študiji je znanstvena skupina s kamerami spremljala 142 mravelj med iskanjem hrane. Pred začetkom poskusa so mravljam odvzeli vir ogljikovih hidratov, s čimer so spodbudili iskanje hrane. Med vsakim obiskom mravelj so znanstvenice in znanstveniki zamenjali mostiček, ki je služil kot pot do hrane, da si poti ne bi zapomnile. Vaba oziroma hrana je bila prepojena z različnimi koncentracijami kofeina. S tem so zagotovili, da mravlje niso sledile prejšnjim feromonskim sledem, ampak so vsakič iskale drugo pot. Poskus je potekal, dokler ni vsaka od opazovanih mravelj petkrat opravila poti do hrane. 

Audio file
8. 6. 2021 – 7.05
Tudi pajki se izogibajo mravelj

Iz rezultatov je bilo razvidno, da so nižje in srednje doze glede na smrtno dozo kofeina skrajšale čas, ki so ga opazovane mravlje potrebovale od izhodiščne točke do hrane. Ugotovili so, da se je čas poti skrajšal, ker so mravlje, izpostavljene kofeinu, prišle do hrane po krajši poti kot druge mravlje, ki so do hrane izbrale daljšo pot. Mravlje, izpostavljene kofeinu, so si namreč pot do hrane bolje zapomnile.

 

Višje koncentracije kofeina na mravlje niso vplivale. Za to je verjetno krivo dejstvo, da so veliki odmerki kofeina strupeni, pri zaužitju manjših količin pa je učinek nasproten zaradi spodbujanja bioloških funkcij.

 

Znanstvena skupina je z eksperimentom pokazala, da so manjše in srednje količine kofeina dobro vplivale na spomin mravelj, saj so hitreje ponovno našle pot do hrane. Skupina predlaga, da bi lahko z dodajanjem kofeina v vabe pospešili proces privabljanja drugih mravelj na vabo.

 

Z mravljami je kofein pil vajenec Vid.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj