Pretočni valentinčki

Aktualno-politična novica
14. 2. 2023 - 8.05

Dobro jutro, narod zaljubljenih. V današnjem ZbritOFFu bomo zasanjano premišljevali o narativah v medijih, ki oblikujejo ljubezenski diskurz pri najstnicah in najstnikih. Raziskovalna ekipa je analizirala scenarije 19 originalnih mladinskih serij produkcijske hiše Netflix, ki so na voljo v ameriški programski shemi pod oznako »za najstnike«. Svoje izsledke so zabeležili v reviji Journal of Children and Media.

Storitve pretočnih videovsebin so zadnja leta vse bolj priljubljene. Na primer - tudi v Sloveniji je samo na Netflix vezanih od 100 tisoč do 150 tisoč naročniških računov. Znanstvena ekipa vzroke priljubljenosti vidi predvsem v drugačnem modelu tovrstnih storitev, ki gledalstvu omogoča bolj svobodno, kurirano izbiro vsebin kot klasična televizijska shema. Dodatna marketinška prednost Netflixovega modela je, da pri snovanju serij niso prisiljeni uporabljati sistema vrednotenja primernosti vsebin za mlajše populacije, čemur je podrejena televizija. Tako lahko vsebine z oznako mature, ki so osebam, mlajšim od 18 let, načeloma odsvetovane, vključijo neposredno v programsko shemo za mlajše gledalstvo.

Raziskovalna skupina je serije analizirala z uporabo teorije seksualnih scenarijev. Glede na to teorijo je razvoj spolnostne identitete posameznice oziroma posameznika vezan na vzgojo skozi simbolizacijo spolnosti. Reprezentacije spolnosti so konkretne medijske vsebine, ki so spisane kot tako imenovani seksualni scenariji. Ti po teoriji seksualnih scenarijev služijo kot mediacijska opora za vstopanje vseh oseb v različna ljubezenska in seksualna razmerja.

Raziskovalci in raziskovalke so iz vzorca 19 Netflixovih izvirnih mladinskih serij pregledali tri naključne epizode iz vsake serije in popisali načine vstopanja likov v medsebojne ljubezenske in spolne odnose. Zanimalo jih je pet kategorij interakcij med liki v seriji: ljubezensko in seksualno obnašanje, ljubezenski in seksualni jezik, posebej pa še specifične vsebine o spolnem zdravju. Bolj konkretno: preštevali so scenarije, kjer liki zmenkarijo, se opredelijo do spolno prenosljivih bolezni, implicirajo ali onanirajo, poiščejo drugo mnenje o spolnih in ljubezenskih praksah, izrazijo svoj spol ali spolne preference, in tako dalje.

Med izpostavljenimi odkritji raziskovalna ekipa navaja, da so bile ljubezenske in seksualne vsebine prisotne v vsaki pregledani epizodi, pretežno kot ljubezenski in seksualni jezik oziroma sporazumevanje. Čeprav je bila iniciacija pogovorov in dejanj spolno bolj enakovredna kot v preteklosti, se večina scenarijev vsebinsko osredotoča na končanje razmerij, ne pa na začetek ali vzdrževanje odnosov. Pereče je tudi pomanjkanje eksplicitnih sporočil o varni spolnosti, kar bi lahko spodkopavalo pomen pogovorov in ukrepov za zagotavljanje spolnega in duševnega zdravja. Vse teme - uporaba ali zavračanje kondomov, abstinenca, splav, spolno prenosljive bolezni in čustveno nasilje - so povprečno prikazane v manj kot 10 odstotkih pregledanih epizod. Druga prepoznana težava je umanjkanje upodobitev neheteronormativnih scenarijev, ki bi prikazovali specifike kvirovskih odnosov, česar sicer niso dodatno raziskovali.

Odgovorno bo čiliral Luka.

 

Slika: kolaž slik v javni domeni

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness