Prihodnost brez ebole

Aktualno-politična novica
30. 12. 2016 - 7.05

Prejšnji teden je Svetovna zdravstvena organizacija objavila rezultate tretje stopnje kliničnega preskušanja novega cepiva proti virusu ebola. Učinkovitost cepiva je bila 100-odstotna. To pomeni, da v testni skupini skoraj 6000 cepljenih posameznikov s povečanim tveganjem za okužbo ni bilo pojava bolezni po preteku desetih dni ali več po cepljenju.

Izbruh virusa ebole v Gvineji, Libiji ter Sierri Leone leta 2014 je pospešil razvoj cepiva proti smrtonosni bolezni. Gre za rekombinantno cepivo na osnovi virusa vezikularnega stomatitisa. Spremenjen virus vsebuje vse potrebne gene za okužbo človeških celic, v katerih pa se izraža površinski protein virusa ebola. Cepivo tako predstavi antigen oziroma strukturo, značilno za virus ebola. Ob poznejšem stiku z virusom ebola se aktivirajo imunske celice in preprečijo nastanek okužbe.

Pri izboru sestave cepiva so znanstveniki in znanstvenice upoštevali različne parametre: učinkovitost cepiva v primatih, zmožnost aktivacije imunskega sistema v človeku in dostopnost za produkcijo cepiva.

Cepivo so klinično preizkusili v Gvineji, pri čemer so uporabili nov pristop krožne vakcinacije, kjer so sestavili skupine ljudi okoli novega okuženega posameznika. Za vsak nov potrjen primer okužbe z virusom ebola so opredelili posameznike s povečanim tveganjem. Upoštevali so osebe, ki so bile z njimi v stiku, in dodatno njihove kontaktne osebe.

Polovica cepljenih posameznikov je poročala o stranskih učinkih cepiva, kot so večinoma blagi glavobol, slabost in mišične bolečine.

Rezultati kliničnega testiranja cepiva so bili uspešni in zmanjšujejo strah pred virusom ebola v prihodnosti. Znanje o dolgo časa neraziskanem virusu se še razvija in temu se morata prilagajati tudi uporaba in razvoj cepiva.

Če vas zanima več o cepivih, vas že v letošnjem letu vabimo k poslušanju oddaje Frequenza della scienza, ki bo na sporedu 4. januarja ob osmih zvečer.

Več o rezultatih 3. faze kliničnega preskušanja novega cepiva si lahko preberete tukaj.

Cepi se tudi vajenka Katarina.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness