Radioaktivnost iz oceanskih globin

Radioaktivnost iz oceanskih globin

Aktualno-politična novica
23. 5. 2019 - 7.05

Raziskovalna skupina, sestavljena iz znanstvenic in znanstvenikov različnih ameriških in kitajskih inštitutov, je analizirala tkivo rakov v globinah oceanov. Odkrili so še zmeraj prisotne sledove radioaktivnega ogljikovega izotopa, sproščenega v atmosfero ob jedrskih poskusih v dvajsetem stoletju.

Raziskava je potekala v hadalni coni Tihega oceana, kjer so oceanski jarki. Jarki v tem predelu so globoki od šest tisoč do enajst tisoč metrov in zaradi ostrih pogojev le malo organizmov tukaj živi in preživi. Raziskovalke in raziskovalci so ugotovili, da je življenje v hadalnem pasu vseeno veliko bolj razgibano, kot smo si predstavljali pred tem. Organizmi, ki živijo v tem predelu, imajo na razpolago le malo organskih snovi, ki bi jim služile kot hrana za preživetje, zato je raziskava le-teh ključna pri razumevanju hadalne favne. Raziskava organskih spojin je pomembna predvsem za razumevanje poteka ogljikovega cikla v jarkih in biološke prilagoditve na ostre globokomorske pogoje preživetja.

Ogljik-14 je radioaktivni ogljikov izotop, ki se v naravi pojavi, ko kozmični žarki interagirajo z dušikom v atmosferi. Tega izotopa je v naravi veliko manj od neradioaktivnega, je pa zelo pomemben za določitev starosti arheoloških in geoloških vzorcev, pri čemer je uporabljen kot radioaktivno sledilo organskemu materialu.

V času testiranja nuklearnega orožja v petdesetih in šestdesetih letih dvajsetega stoletja se je količina radioaktivnega izotopa v atmosferi podvojila. Tako nastali ogljik je postal del oceanskega površja in vstopil v ogljikov cikel. Morski organizmi iz višjih predelov oceana so hranila, ki so vsebovala radioaktivni izotop, uporabili za gradnjo svojih tkiv.

Prej omenjeno analizno metodo, ki temelji na detektiranju radioaktivnega ogljika-14, so uporabili tudi v raziskovalni skupini, ki je preučevala rakce na dnu hadalnih jarkov. Ugotovili so, da je koncentracija radioaktivnega izotopa v tkivu rakcev veliko večja kot koncentracija v organskih snoveh iz tega globokega predela morja. Ko so kasneje analizirali še vsebino v rakovem črevesju, so ugotovili, da se koncentracije ujemajo s tistimi iz organskih snovi in organizmov bližje morski gladini Tihega oceana. Ti rezultati so privedli do zaključka, da se prebivalci hadalne cone selektivno prehranjujejo z organskimi snovmi, ki s površine oceana padejo na dno morskega jarka.

Raziskava nam poleg zanimive ugotovitve prikaže tudi realnost vpliva človeškega onesnaževanja. To se hitro prikrade v prehrambeno verigo organizmov, vse do najnižjih globin oceana, kamor ne seže niti svetloba.

V hadalne globine se je podala Dunia.

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.