Razmnoževanje v času podnebnih sprememb

Aktualno-politična novica
16. 10. 2019 - 7.05

Spremenjene podnebne razmere imajo in bodo imele vedno večji vpliv na vse organizme. Vedno višje temperature ozračja, ki jih zaznamo tudi ljudje, za zdaj pri nas povzročajo zgolj prekomerno potenje in slabše počutje. Podnebne spremembe pa imajo lahko vpliv tudi na proces razmnoževanja in plodnost, saj je reproduktivna uspešnost v večini primerov živalskih organizmov odvisna od primernih temperaturnih pogojev. V nedavno objavljeni raziskavi so britanske znanstvenice in znanstveniki preučili, kakšen vpliv imajo povišane temperature na razmnoževanje hroščev. 

V raziskavo so bili vključeni hrošči vrste rižev mokar, ki jih strokovno imenujemo Tribolium castaneum. Znanstvenike in znanstvenice je zanimalo, kakšen vpliv imajo povišane temperature pri teh hroščih na gametogenezo, proces nastajanja spolnih celic. Raziskava je namreč potekala tako, da so opazovali razvoj spolnih celic pri več kot petdesetih generacijah riževih mokarjev, in sicer pri dveh različnih temperaturnih pogojih - 30 in 39 stopinjah Celzija. 

Rezultati raziskave so pokazali, da povišane temperature vsekakor vplivajo na spolne celice hroščev. Samci so namreč proizvajali krajše spermije, medtem ko so samice odlagale večja jajčeca. A s tem raziskava še ni bila zaključena. Nadalje so namreč preizkušali reproduktivno uspešnost spolnih celic, ki so nastale v različnih temperaturnih pogojih. 

Izkazalo se je, da imajo tako sperma kot tudi jajčeca, ki so nastali v toplejših pogojih, boljši reproduktivni uspeh. V pogojih z višjo temperaturo se je reproduktivni uspeh pri samcih podvojil, medtem ko se je pri samicah uspeh povečal za eno tretjino. Raziskava tako razkriva potencial življenjsko pomembnih lastnosti reprodukcije in kaže na to, da je fenotipska plastičnost oziroma prilagodljivost spolnih celic velika. Rezultati raziskave podajajo optimističen scenarij za nekatere organizme, ki se v svojih naravnih okoljih soočajo z vedno bolj nepredvidljivimi podnebnimi spremembami. 

Na podnebne spremembe se prilagaja tudi Sebastjan.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness