Recikliranje zdravil: nov način zdravljenja mentalne retardacije

Aktualno-politična novica
5. 6. 2019 - 7.05

Znanstvena revija Science Translational Medicine je obelodanila študijo, ki predlaga potencialno zdravilo za sindrom fragilnega kromosoma X, ki povzroča duševno manjrazvitost. Z zgodnjim zdravljenjem z že znanim zdravilom za zniževanje holesterola v krvi je raziskovalna skupina dosegla nepovratno izboljšanje kognitivnih sposobnosti poskusnih živali.

Z izrazom sindrom fragilnega kromosoma X označujemo okvaro gena na enem od dveh spolnih kromosomov, ki povzroči hudo motnjo avtističnega spektra. Značilni znaki bolezni so anksioznost, mišični krči in mentalna retardacija. Zdravniki otroku običajno postavijo diagnozo šele okoli tretjega leta starosti, ko pride do izraza zastoj v razvoju govora.

Laboratorijski poskusi so potekali na podganah, ki so jih najprej razdelili v dve skupini, in sicer na zdrave in na tiste z okvarjenim genom, kar povzroči pojav opisanega sindroma. Obe skupini, zdrave in bolne podgane, so nadalje razdelili še na dve podskupini - ena je prejemala zdravilo lovastatin, druga pa ne. Statini so pomembna skupina zdravil v primarni preventivi srčnožilnih bolezni. Delujejo tako, da zavirajo sintezo holesterola v jetrih. Povišan holesterol v krvi je namreč povezan s pojavom krvnih strdkov, ki povzročijo srčno ali možgansko kap.

Pri določanju kognitivnih sposobnosti so se raziskovalci in raziskovalke zanašali na običajno obnašanje zdravih podgan, ki spontano rade odkrivajo nove predmete in prostore. Izbrani podskupini podgan so v četrtem tednu starosti, torej še preden se razvije asociativni spomin, pričeli enkrat dnevno hraniti z lovastatinom. Po petih tednih so zdravljenje prekinili. Ko so podgane ponovno testirali v 14. in 23. tednu starosti, so ugotovili, da pozitivni učinek na spominsko funkcijo pri bolnih podganah ni splahnel, temveč se je ohranil tudi več mesecev po prenehanju zdravljenja z lovastatinom.

Ob poplavi novih tarčnih, predvsem pa zelo dragih zdravil je vsako potencialno novo odkritje starega zdravila več kot prijetna osvežitev na farmacevtskem trgu. Velika prednost zdravila, ki je že dlje časa na trgu, je namreč poleg preverjene varnosti predvsem nižja cena in s tem boljša razpoložljivost zdravila vsem bolnikom.

Recikliranja starih zdravil se veseli Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.