Sončni medvedi so papagaji

Aktualno-politična novica
27. 3. 2019 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina poroča o spoznanju, da živalska vrsta, ki je sicer znana po samotarskem življenju v divjini, natančno oponaša obrazne poteze partnerjev pri igri.

Raziskovalke in raziskovalci so preučevali sončne oziroma malajske medvede v ohranitvenem centru za to živalsko vrsto na Borneu v Maleziji. V tem centru sončni medvedi živijo v skupinah po šest, sicer pa sončni medvedi v divjini živijo sami, zato raziskovalke in raziskovalci niso pričakovali prisotnosti obrazne mimikrije.

V raziskavi so v nekaj mesecih zbrali posnetke parov medvedov med igro. Te posnetke so pregledali in iskali določene obrazne izraze posameznih medvedov in medvedk. Obrazni izraz, ki je bil pogost pri igranju, je široko odprt gobec, pri čemer so sprednji zobje na zgornji čeljusti bodisi vidni bodisi ostanejo skriti. Ko je eden od medvedov v paru prikazal ta obrazni izraz, pa je raziskovalke in raziskovalce zanimalo, ali bo drugi akter igre to v naslednji sekundi ponovil ali ne. S statistično analizo so ugotovili, da medvedje po tem, ko je partner v igri prikazal določen obrazni izraz, tega ponovijo tako pogosto, da to ne more biti naključje. Poleg tega so bili izrazi drugega medveda točne ponovitve izraza partnerja v igri. Ko je torej prvi medved odprl gobec in pokazal zobe na zgornji čeljusti, je to partner v igri ponovil in prav tako pokazal zgornje sekalce.

Čemu oponašanje obrazne mimike služi, raziskovalna skupina ne ve, predvideva pa, da bi lahko bil to znak za spremembo načina igre ali pa podaljšanje njenega trajanja. Vse to bo treba še raziskati. Vsekakor pa je bilo odkritje nenavadno, saj je do sedaj v biologiji veljalo, da naj bi bila točna obrazna mimikrija prisotna le pri vrstah, ki živijo v skupinah. Bolj verjetno je, da se je zmožnost oponašanja obrazne mimike evolucijsko razvila bolj zgodaj in si jo družbene vrste delimo tudi s tistimi bolj samotarskimi.

Sončne medvede je spoznavala Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness