Spet je tisti čas v letu ...

Aktualno-politična novica
18. 11. 2019 - 7.05

Spet je tisti čas v letu, ko menjamo gume in se cepimo proti gripi. Medtem ko je letošnja skrbno pripravljena mešanica cepiva že na voljo tudi v Sloveniji, revija Science poroča o možnosti razvoja cepiva z zelo širokim spektrom delovanja. V primerjavi s sedanjimi cepivi, ki nas zaščitijo le pred nekaterimi tipi virusa, bi nas univerzalno cepivo proti gripi uspešno zaščitilo pred številnimi tipi in podtipi virusa influence.

Gripa je akutno obolenje dihal, ki ga povzroča okužba z virusom influence A, B in C. Virus se hitro širi s kapljičnim prenosom in lahko povzroča tudi nevarne epidemije in pandemije. Visoka vročina, bolečine v mišicah, izčrpanost in kašelj so tipični simptomi gripe, ki nas navadno vsaj za en teden priklene na posteljo. Posebej ogroženi so otroci, nosečnice, starejši ter kronični bolniki in bolnice, pri katerih gripa lahko vodi v hospitalizacijo in celo smrt.

Cepivo proti gripi v telesu spodbudi nastajanje protiteles, ki se vežejo na hemaglutinin. To je glikoprotein na površini virusa influence, ki virusu omogoča vstop v celice dihalnih sluznic. Novo, bolj univerzalno cepivo pa bi ciljalo na drug površinski glikoprotein, nevraminidazo. To je encim, ki virusom omogoča izstop iz celic in posledično širjenje virusov po telesu. Ravno po teh dveh ključnih površinskih molekulah poimenujemo in klasificiramo različne podtipe virusa influence, in sicer črka H predstavlja hemaglutinin, N pa nevraminidazo.

Ameriški znanstveniki in znanstvenice so na idejo o učinkovitejši verziji cepiva prišli po tem, ko so v krvi bolnika, ki je bil okužen z virusom influence H3N2, na peti dan po pojavu prvih simptomov odkrili tri različna protitelesa. Protitelesa so se zelo učinkovito vezala na vezavna mesta številnih sevov virusa influence A in B, in sicer na aktivno mesto encima nevraminidaza. Poskus so izvedli tudi na mišjih modelih, ki so jim injicirali omenjena protitelesa ter potrdili, da po treh in šestih dneh v pljučih miši ni prišlo do razmnoževanja virusa. Cepivo, ki bi sprožilo nastanek omenjenih protiteles, bi učinkovito ščitilo pred okužbo s širokim spektrom sevov virusa influence.

Ker virusi influence hitro mutirajo, je namreč treba vsako leto znova pripraviti novo cepivo, s katerim uspešno ciljamo na aktualne seve virusa. Pomembno je, da se cepimo še pred pričetkom sezone gripe, ki se navadno začne okoli novega leta, saj se imuniteta vzpostavi šele 14 dni po cepljenju. Cena cepiva je 14 evrov, za ogrožene bolnike in bolnice pa strošek v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje.  

Proti gripi se je letos prvič cepila tudi Andrea.

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.