Vdihovanje genov

Aktualno-politična novica
18. 1. 2019 - 7.05

Ameriško-angleška raziskovalna skupina je v reviji Advanced Materials objavila raziskavo, pomembno na področju farmacije in medicine. Dokazali so, da lahko zdravilo uspešno vnesemo v pljučno tkivo s pomočjo vdihovanja. Takšna metoda je zelo zaželena, saj predstavlja neinvaziven način zdravljenja nekaterih pljučnih bolezni.     

Strokovnjaki s področja kemijskega inženirstva so osnovali molekulske komplekse, sestavljene iz kationskih polimerov in molekule mRNK. Kationski polimeri so dolge pozitivno nabite molekule, ki so v tem primeru služile kot nekakšno vozilo. Z njimi so v celice pljučnega tkiva želeli dostaviti molekule mRNK. mRNK je nukleinska kislina, sintetizirana iz molekule DNK, in nosi zapis za določen protein, ki se potem v tkivu izrazi. 

Osnovane molekulske komplekse so nato vodili skozi vibrirajočo mrežo. Nastale so kaplje s spremenjenimi fizikalno-kemijskimi lastnostmi, ki so zaradi tega postale primerne za prehajanje v pljučno tkivo. Miši, na katerih so izvajali poskuse, so dali v posebne komore. V njih so vdihovale zrak, ki je vseboval razpršene komplekse polimerov in molekul mRNK. Živali so nato žrtvovali znanosti in analizirali njihova pljuča.

Lokacijo in čas obstoja vnešenih molekul mRNK so preučevali s pomočjo lastnosti proteina, ki se je sintetiziral na podlagi zapisa na molekuli mRNK. V pljučno tkivo vstavljeni protein je namreč v prisotnosti določenih molekul oddajal svetlobo. To svetlobo so raziskovalci zaznali in z njeno pomočjo ocenili uspešnost postopka. Ugotovili so, da se je protein izrazil po celotni površini pljuč, poleg tega pa se je izražal še 24 ur po vdihovanju.

Vdihovanje je način vnosa zdravil, ki je v klinični praksi že uveljavljen. Tako lahko zdravniki v pljučna tkiva bolnikov na varen in učinkovit način dostavijo gene s terapevtskim učinkom. Pomemben dosežek raziskovalk in raziskovalcev omenjene študije je osnovanje stabilnega molekulskega kompleksa. Lastnosti takšne molekule lahko namreč zagotovijo učinkovito in varno zdravljenje pljučnih bolezni.

Zdravilni zrak je zajela tudi vajenka Laura.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.