Vlaganje v vlago

Aktualno-politična novica
28. 2. 2020 - 7.05

Raziskovalna skupina Univerze Massachusetts je prejšnji teden v reviji Nature objavila članek, ki poroča o možnosti izkoriščanja zračne vlage za pridobivanje električne energije.

Pridobivanje energije iz naravnih virov je pogosto omejeno z okoljskimi pogoji. Količina in neprekinjenost proizvedene energije s sončnimi celicami je na primer omejena s količino sončnih dni na določenem mestu. Ker bi bil idealni vir za proizvodnjo energije tak, ki je pogosto dostopen v kateremkoli okolju na Zemlji, so se znanstvenice in znanstveniki osredotočili za vlago. 

Za izdelavo generatorjev, ki pridelujejo energijo iz vlage, so ponavadi uporabljeni ogljikovi materiali ali zelo tanki filmi. V teh se vzpostavi transport nabojev ali ionski gradient. A tehnologije za pridobivanje energije s pomočjo vlage imajo slabost, da pridelujejo le prekinjene kratke pulze električne energije, saj še ni znanih načinov za neprekinjeno pretvorbo v elektriko. 

V raziskavi sta sodelovala tako oddelek za mikrobiologijo kot oddelek za elektrotehniko Univerze Massachusetts in napravo imenovala Air-gen, saj gre za generator na osnovi zraka. Oblikovala sta tanek film iz nanožic proteina, ki jih proizvajajo gramnegativne bakterije Geobacter sulfurreducens. Naprava naj bi delovala tudi v okoljih, kjer je količina vlage minimalna, kot na primer v Sahari. 

Generator je debel le okoli deset mikronov. Za primerjavo je celica kožnega tkiva približno trikrat večja. Spodnji del elektrode je postavljen na zlato elektrodo, zgornji del pa je le delno prekrit z manjšo elektrodo. Proteini, ki sestavljajo nanožice, zato absorbirajo vodno paro iz atmosfere samo na zgornji strani in skozi majhne pore v materialu prodirajo v njegovo notranjost. To privede do gradienta protonov, zaradi česar se znotraj elektrode pojavi napetost. Površinske lastnosti proteinskih nanožic in dejstvo, da te prevajajo električni tok, omogočajo nastanek napetosti, ki meri približno pol volta. 

Tehnologija takih elektrod ne onesnažuje, je obnovljiva in zelo poceni. Do sedaj oblikovane elektrode so zmožne napajati manjše elektronske naprave, v prihodnosti pa želijo raziskovalke in raziskovalci dodelati tehnologijo za uporabo v mobilnih telefonih ali v zdravstvene namene.

Za obnovljive vire energije navija Dunia.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.