Vroča svetla, hladna temna jajca

Vroča svetla, hladna temna jajca

Aktualno-politična novica
31. 10. 2019 - 7.05

Za eksotermne organizme, torej tiste, pri katerih lastna fiziologija ne uravnava telesne temperature, ampak je ta bolj odvisna od okolja, velja Bogertovo pravilo. To pravi, da so organizmi v bolj hladnih okoljih temnejših barv. Podoben pojav ohranjanja temperature lahko zasledimo tudi pri ptičjih jajcih. Mednarodna raziskovalna skupina je tako ugotovila, da ima pigmentacija ptičjih jajc verjetno termoregulatorno vlogo

Ptičja jajca se razlikujejo v obarvanosti zaradi belega kalcijevega karbonata, v katerega sta lahko vmešana pigmenta biliverdin, modro-zelena barva, ali pa protoporfirin, rjava barva. Poleg same barve jajca pa je pomembna tudi njegova svetlost. Znanstvenice in znanstveniki so tako v raziskavi pripravili zemljevid lokacij kar 634 vrst ptic in primerjali obarvanost in svetlost njihovih jajc

S statistično analizo so ugotovili, da obarvanost jajc sovpada s temperaturo določenega okolja. Temnejša jajca so tako bolj pogosta v hladnih podnebjih, svetlejša jajca pa v vročih. Razlog verjetno tiči v tem, da temna barva bolje absorbira sončno radiacijo in tako za dalj časa ohrani jajca na inkubacijski temperaturi, kar omogoča staršem daljše iskanje hrane. 

V raziskavi so preverili tudi to domnevo. Znanstvenice in znanstveniki so različno obarvana jajca izpostavili različni radiaciji svetlobe. Pri tem so spremljali njihovo sprejemanje toplote in hlajenje po inkubaciji. Potrdili so domnevo, in sicer, da temnejša jajca sprejmejo več toplote in se hitreje ogrejejo. Ob tem pa za ohlajanje porabijo več časa in tako dalj časa ohranjajo temperaturo. 

Seveda na obarvanost jajc vplivajo tudi drugi dejavniki, kar avtorice in avtorji predstavljenega članka tudi omenijo. Obarvanost jajc se tako bolj razlikuje pri vrstah v okoljih z višjo intenzivnostjo sončne radiacije. V teh okoljih je barva jajc povezana tudi z različnimi selektivnimi pritiski, med katere sodijo antimikrobna zaščita, prepustnost in absorbanca svetlobe preko jajčne lupine, signaliziranje kvalitete samice, prepoznava jajca ter trdnost jajčne lupine. 

Hladne zimske dni pričakuje v črnino zavita Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.