Za vsako rabo raste žica

Aktualno-politična novica
28. 12. 2016 - 7.05

Znanstveniki so odkrili novo metodo za izdelavo nanožic s premerom prevodnega jedra samo treh atomov, ki kažejo dobre električne lastnosti.

[klik na sliko!]

Znanstveniki in znanstvenice s Stanfordske univerze so odkrili novo metodo za gojenje nanožic, širokih le 3 atome, ki kažejo ugodne električne lastnosti.

Že dolgo je jasno, da nam v svetu majhnega – zares majhnega – veliko stvari še ni jasnih. Delci in materiali se lahko v majhnih količinah obnašajo radikalno drugače, kot smo tega vajeni na makroskopski ravni. Tako ni presenetljivo, da na področju nanotehnologije kar naprej prihaja do zanimivih odkritij in prebojev.

Tehnologija nam dandanašnji že omogoča opazovanje posameznih atomov in molekul ter sestavljanje molekul atom za atomom. Tej možnosti navkljub pa je najbolj eleganten pristop prepričati snov, da se v želeni material sestavi sama. To je uspelo raziskovalni skupini s Stanfordske univerze. Iznašli so postopek za sintezo nanožičk s prevodnim jedrom, širokim le tri atome, in plaščem iz izolatorja.

Postopek se začne z izolacijo diamantoidov iz nafte. Diamantoidi so družina ogljikovodikov, katerih kristalna zgradba spominja na osnovno celico diamanta. Po izolaciji jih z namenom, da enega izmed vodikov zamenjajo z nekim ionom, stresejo v raztopino z želenimi ioni. Avtorji študije proces primerjajo s kuhanjem enolončnice – "streseš prave sestavine v lonec in v pol ure so molekule nared."

Ena izmed značilnosti diamantoidov je, da med njimi delujejo razmeroma močne medmolekulske sile. Prav tako pa se privlačijo atomi, ki so zasedli mesto vodika – v objavljeni raziskavi so to bili atomi bakra in žvepla. Oblika nastalih molekul pa omogoča, da se te nalagajo ena na drugo na rastoči konec žice, kar raziskovalci primerjajo s sestavljanjem lego kock.

To sicer ni prvič, da je skupini uspelo povzročiti spontano rast žic. V preteklosti so že poskušali z različnimi diamantoidi in ioni, vendar tokratna kombinacija prva kaže lastnosti polprevodnika, kar prinaša široke možnosti uporabe v elektronski industriji.

Z vami je rasel vajenec Marko.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness