Britoff seksizma

Aktualno-politična novica
Ashber
3. 3. 2019 - 10.00
 / BritOFF

V Nemčiji sta sindikata javnih uslužbencev Verdi in DBB dosegla dogovor o 8-odstotnem povišanju plač v treh obrokih v naslednjih 33 mesecih. Do leta 2021 bodo tako javni uslužbenci dobili najmanj 240 evrov mesečno več kot sedaj. Poleg omenjenega povišanja bodo zdravstveni delavci dobili še 120 evrov, vzgojitelji in učitelji pa 105 evrov višjo mesečno plačo. Praktikatnje in vajenci bodo dobili 50 evrov višjo mesečno plačo. Zvezna dežela Hessen je iz sporazuma izvzeta, saj ni sodelovala pri pogajanjih. Spremembe bodo predvidoma vplivale na 3,3 milijona Nemcev. Po ocenah v Nemčiji primanjkuje do 40.000 učiteljev, pomanjkanje osebja pa zabeležuje tudi zdravstveni sektor.

Burkina Faso je slavnostno otvorila spominski kip Thomasu Sankari, revolucionarju in mislecu, ki je leta 1983 postal predsednik Burkina Fasa. Uvedel je številne prosocialne in antiimperialistične reforme, leta 1987 pa ga je vojska umorila. Spomenik stoji prav na mestu njegove usmrtitve.

Google ne ob umaknil kontroverzne aplikacije Abšer, ki jo je razvila vlada v Saudovi Arabiji in možem omogoča slediti svoje žene in ženske varovanke. Aplikacija denimo med drugim moškega opozori, če njegova žena ali sorodnica varovanka poskuša uporabiti potni list, tako da ji lahko pravočasno prepreči pobeg. Aplikacija po Googlovem mnenju naj ne bi kršila njihovih pravil in smernic. Googlova odločitev prihaja v odgovor na poziv 14 poslank iz Združenih držav Amerike s poslanko Jackie Speier na čelu, naj s svojega brskalnika umakne aplikacijo. Poslanke k umiku pozivajo tudi Apple, ki je prav tako še ni umaknil.

Odnos do žensk pa tudi v krščanskem svetu ni primeren. Papež Frančišek je na štiridnevnem vrhu v Vatikanu, na katerem je bilo govora predvsem o spolnih zlorabah znotraj Cerkve, med drugim dejal, da ženski, ki je spregovorila o spolnih zlorabah, daje glas, a da pri tem ne gre za vrsto cerkvenega feminizma, saj "vsak feminizem na koncu postane mačizem s krilom."

Seksizem pa vztraja tudi v Sloveniji. Še zadnji dan je odprto glasovanje za nagrado bodeča neža, ki si jo zasluži najbolj seksistična izjava leta. Na tekmovanju, ki ga organizirata Kolektiv rdeče zore in spletni portal spol.si, se tokrat poteguje 28 izjav, med njimi kar štiri pripadajo Janu Plestenjaku, nominirana pa je tudi nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Podelitev nagrade bo potekala v sredo, 6. marca, ob 21. uri v Socialnem centru Rog.bodeča neža

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness