Britoff v podporo snegu in Božiču

Aktualno-politična novica
22. 12. 2018 - 12.00
 / BritOFF

O tako imenovanem suženjskem zakonu ali zakaj protestirajo na Madžarskem
 / 21. 12. 2018
V Budimpešti so zopet potekali provladni protesti, ki jih je sprožil nov zakon o nadurah in novi reformi sodnega sistema, ki se pripravlja na vladi. Protest je tokrat organizirala satirična stranka Dvorepi pes, ki je udeležence povabila s sloganom »Končno lahko delate osem dni na teden«. Nova zakonodaja namreč dopušča delodajalcem, da od zaposlenih zahtevajo 400 nadur na leto in za katere lahko plačilo odložijo za tri leta. Organizatorji so povedali, da so na shodu »izrazili podporo vladnim politikam, Božiču in snegu« ter, da nameravajo shode nadaljevati po novem letu.

Ameriški Kongres zaradi spora o financiranju zidu na meji z Mehiko ni uspel sprejeti proračuna ameriške zvezne vlade, zaradi česar je do nadaljnjega zaprtih več državnih agencij. Sporna točka v proračunu je financiranje izgradnje zidu na ameriški meji z Mehiko, za kar ameriški predsednik Donald Trump in njegova republikanska stranka zahtevajo 5 milijard dolarjev oziroma 4,4 milijarde evrov, čemur demokrati ostro nasprotujejo.

Sprejemanje poračuna se je zataknilo v senatu, kjer za sprejem tega zakona potrebujejo 60 od 100 glasov, obenem pa republikanci potrebujejo podporo nekaj manj kot desetih demokratskih senatorjev. Oba domova Kongresa obvladuje republikanska stranka, saj še vedno zaseda s sklica, ki je bil izvoljen leta 2016. Novi kongres, ki je bil izvoljen novembra letos, ko so večino v predstavniškem domu dobili demokrati, bo prisegel 3. januarja. Delno zaprtje vlade bo prizadelo 800 tisoč od 2,1 milijona zaposlenih v zvezni vladi, in sicer na ministrstvih za domovinsko varnost, trgovino, zunanje zadeve, finance, kmetijstvo, okolje ter stanovanjski in urbani razvoj. Večja ministrstva, ministrstvo za obrambo, veterane in zdravstvo, imajo potrjene proračune do septembra 2019 in delujejo nemoteno.

V Porurju so slovesno zaprli zadnji rudnik črnega premoga oziroma antracita v Nemčiji. Zaprtja rudnika Prosper-Haniel sta se udeležila tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki je v dar prejel zadnji kos premoga iz rudnika. Odločitev o zaprtju tega rudnika je bila sprejeta leta 2007, ko je bilo v Nemčiji še vedno 30 tisoč rudarjev, danes pa jih ostaja zgolj 5700. Velik del rudarjev, tudi v rudniku Prosper-Hanielu, službo opravlja z namenom zapiranja rudnikov. Še vedno pa v Nemčiji poteka pridobivanje lignita z metodo odprtega kopa.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness