Britoff zasebnega partnerstva za zasebne podatke

Aktualno-politična novica
20. 12. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

Praznik federacije
Kaj že pomeni F v SFRJ?
 / 15. 10. 2018

Dobro jutro. Po devetih tednih se v tehnološki BritOFF vrača največje socialno omrežje Facebook. Njihovim aferam s področja zlorabe osebnih podatkov ni videti konca in tudi današnja je primerno začinjena. Ameriška medijska hiša The New York Times je v svoji raziskavi ugotovila, da so na Facebooku svojim velikim tehnološkim partnerjem omogočili precej več izjem glede njihovih pravil o zasebnosti. Amazon, Microsoft, Netflix, Spotify, Sony in drugi so lahko skozi različne pravno-tehnične luknje prišli do osebnih podatkov uporabnikov. Timesova raziskava razkriva, da je bil posebnih digitalnih bonbončkov deležen tudi sam.

Poglejmo nekaj primerov. Netflix, Spotify in Royal Bank of Canada so imeli pravico brati, pisati in brisati zasebna sporočila uporabnikov. Amazon, Microsoft in Sony so lahko pridobili e-naslove prijateljev svojih uporabnikov. Proizvajalci pametnih telefonov so prav tako lahko brali določene podatke s portala, Apple, na primer, je imel dostop do Facebookovih dogodkov lastnika iPhone-a. Po vsem tem vas ne bo presenetilo, da se ne glede na vaše nastavitve zasebnosti, na Facebooku ne morete izogniti reklamam, ki so odvisne od vaše lokacije.

Dogovori, ki jih je imel Facebook s svojimi partnerji so zaobšla nastavitve zasebnosti posameznika. Kljub temu se na Facebooku branijo, da so bili njihovi uporabniki o vsem obveščeni in so od njih pridobili soglasje. Razkritje New York Timesa močno omaje to, kar Facebook ves čas zatrjuje, da ne prodaja osebnih podatkov uporabnikov. Če morda ti niso na trgu, pa so določena podjetja vsekakor nagrajena z njimi, medtem ko drugim dostop do le-teh ni omogočen.

socialno omrežje
Nadaljujemo z raziskovanjem alt3rnativnih socialnih omrežij
 / 19. 11. 2018

Zaradi zavajanja uporabnikov glede varnosti njihovih podatkov, pa je proti Facebooku sprožila tožbo zvezna država Washington DC. Državni tožilec trdi, da je Facebook svoje uporabnike izpostavil možnostim manipulacije, s tem ko ni dovolj zaščitil osebnih podatkov, ko je svojo platformo odprl razvijalcem drugih aplikacij. Ena takšnih je bila tudi Cambridge Analytica. Zaradi podobnih razlogov je 10 milijonov evrov kazni Facebooku nedavno naložil tudi italijanski varuh osebnih podatkov.

Če ste slučajno pomislili, da bi se mrežili kako drugače, se poučite o federiranih socialnih omrežjih.

 

ob 8.05

Nemčija je sprejela Zakon o priseljevanju kvalificirane delovne sile, z eno besedo: Fachkräftezuwanderungsgesetz. Ta bo delodajalcem olajšal zaposlovanje delavcev, ki ne prihajajo iz držav Evropske unije. Zaposlovalcem bo po novem prihranjenih precej birokratskih ovir pri zaposlovanju tujcev, ne bo jim treba pridobivati dokazil, da za določeno delo ni dovolj nemške delovne sile,in prav tako ne bodo omejeni zgolj na določena delovna mesta. Zakon prinaša ugodnosti tudi za nezakonite priseljence. Tisti, ki so si v Nemčiji pridobili delo, se jim bo deportacijski postopek prekinil.

V Nemčiji je trenutno 1,2 milijona prostih delovnih mest. Po izračunih nemškega urada za makroekonomske analize bi izpad dohodka zaradi tega znašal okrog 30 milijard evrov.

Nevada je postala prva zvezna država Združenih držav Amerike, v kateri večino v parlamentu predstavljajo ženske. Demokratinji Beatrice Duran in Rochelle Nguyen bosta zasedli prosta sedeža v spodnjem domu zveznega parlamenta. Tako bodo v spodnjem domu 23 od 42 sedežev zavzemale ženske, 9 od 21 sedežev pa jih v zveznem senatu, kar skupaj pomeni 63 odstotkov poslank. Toda po podatkih Centra za ameriške ženske in politiko z Univerze Rutgers ženske v vseh zveznih državah skupaj zasedajo le slabih 29 odstotkov sedežev.

V Sudan se je vrnil eden vidnejših opozicijskih politikov, Sadiq al-Mahdi. V tujini je živel od leta 1989, ko so ga z mesta premiera vrgli islamistični vojaški poveljniki. Ti so od takrat vidnejši politiki v vladajoči Stranki narodnega kongresa s predsednikom Omarjem Hasanom al-Baširjem na čelu. Al-Mahdi je ob prihodu nagovoril več tisoč svojih podpornikov, ki so vzklikali slogane proti trenutnim oblastem. V Sudanu naj bi se predsedniške volitve odvile sicer leta 2020, na njih pa Bašir po trenutni ustavi ne bi mogel sodelovati, saj predseduje že drugi mandat, tretjega pa ustava prepoveduje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness