RajOFFelina

Aktualno-politična novica
28. 12. 2018 - 15.00
 / OFF

Sirska vojska je po šestih letih ponovno vstopila v mesto Manbidž na severu države, ki je pod oblastjo kurdskih oboroženih sil YPG. Kurdi so sirsko vojsko zaprosili za pomoč pred obrambo napovedane turške invazije ob umiku približno 2000 ameriških vojakov iz Sirije. Turčija YPG vidi kot teroristično skupino in že dlje časa zbira enote na sirski meji. Medtem pa je sirska vlada Bašarja Al Asada dejala, da pozdravlja kurdsko ravnanje, a obenem dodaja, da ne bodo sprejeli zahtev Kurdov po svojem avtonomnem ozemlju.

Ameriški kongres je odobril izraelsko prodajo dvanajstih vojaških letal Lockheed-Martin F-16 Hrvaški. Hrvaška je na mednarodnem razpisu izbrala lovce z izraelsko opremo, vendar se je zapletlo pri ameriški zakonodaji, saj mora ameriška vlada preprodajo vseh ameriških letal najprej odobriti. Postopek se je vlekel tako dolgo, ker je za ZDA sporna izraelska oprema na ameriških letalih, zato še vedno vztrajajo pri prodaji izvirnih letal z originalno ameriško opremo. Vrednost letal so ocenili na približno 120 milijonov evrov, nakup pa naj bi Hrvaško stal pol milijarde evrov, saj naj bi Izraelci letala posodobili.

Skoraj tisoč severnokorejskim prebežnikom v Južni Koreji so neidentificirani hekerji ukradli osebne podatke - ime, rojstne podatke in naslov. To naj bi se zgodilo v eni od petindvajsetih južnokorejskih ministrskih inštitucij, ki skrbijo za čim lažjo prilagoditev približno 30 tisoč prebežnikov. Severna Koreja vpletenost pri napadu zanika. Spor prihaja v zelo občutljivem času za Koreji, ko sta po letu konfrontacij končno prihajali do vidnejših napredkov v izboljšanju odnosov.

Ladja španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms z več kot 300 migranti, ki so jih rešili ob libijski obali, je prispela v špansko pristanišče blizu mesta Algeciras. Migranti večinoma prihajajo iz Somalije, Nigerije in Malija, med njimi pa so tudi nosečnice, dojenčki in otroci. To je prvo dovoljeno izkrcanje prebežnikov v Španiji po avgustu, letos pa je sicer postala država s prihodom največjega števila migrantov v Evropi - prišlo jih je že 56 tisoč. Pred tem so ladji španske človekoljubne organizacije vplutje preprečili že v Italiji in na Malti, mnogo držav pa se na prošnje sploh ni odzvalo. Prav tako je imela težave z izkrcanjem tudi ladja nemške nevladne organizacije Sea Watch, ki že šest dni z dvaintridesetimi rešenimi migranti pluje po Sredozemlju. Predstavnik Sea Watcha Ruben Neugebauer krivdo očita tudi Nemčiji, ker naj ne bi dala nobene pobude, problem pa bi lahko rešili tudi tako, da bi begunce izkrcali na Malti ali v Italiji in jih potem pripeljali do Nemčije. Območje Sredozemskega morja med Libijo na eni strani in Italijo ter Malto na evropski velja za najsmrtonosnejšo pot za migrante, ki želijo priti v Evropo. Samo letos naj bi bila usodna za več kot 1300 migrantov.

Zmagovalec predsedniških volitev na Madagaskarju je Andry Rajoelina, ki je državo vodil že med letoma 2009 in 2014. Tamkajšnja državna volilna komisija je sporočila, da je v drugem krogu ob 48-odstotni volilni udeležbi prejel 55,7 odstotka glasov, njegov protikandidat Marc Ravalomanano, prav tako nekdanji predsednik (v obdobju med 2002 in 2009), pa 44,3. Čeprav sta se oba kandidata predhodno zavezala, da bosta priznala rezultat in spoštovala voljo ljudstva, se Ravalomanano ni udeležil razglasitve rezultatov, rekoč, da je prišlo do “obsežne goljufije”. Volitve so sicer sledile večmesečni politični krizi, ki jo je sprožil parlamentarni sprejem nove volilne zakonodaje. Ta je prinesla omejitve pri financiranju kampanj, predsedniški kandidati pa so morali predložiti podatke o morebitni pretekli kaznovanosti, čemur je nasprotovala opozicija.  Ustavno sodišče ima sedaj za dokončno potrditev rezultatov devet dni časa.

Zapleti okoli predsedniških volitev se nadaljujejo tudi v Demokratični republiki Kongo. Protestniki, jezni zaradi ponovne preložitve datuma volitev, so napadli bolnišnico, v kateri je medicinsko osebje pri pacientih opravljalo preiskave za virus ebola. Napadena bolnišnica se nahaja v kraju Beni, ki velja za trdnjavo opozicije trenutnemu predsedniku Josephu Kabili in je eno izmed dveh območij v pokrajini Severni Kivu, kjer je volilna komisija zaradi domnevnega izbruha omenjene bolezni ponovno preložila datum glasovanja. Kongoški minister za zdravje je sicer zagotovil, da test pri nobenem izmed pacientov, ki so ob napadu zbežali iz zdravstvenega centra, ni bil pozitiven za ebolo.

Albanija in Kosovo bosta s prvim januarjem vzpostavili skupen nadzor mejnih prehodov. S tem bo na meji odpravljen dvojni nadzor, ki je podaljševal prečkanja mej. Odprava dvojnega nadzora bi tako naj olajševala svoboden pretok med državama. V preteklosti so sicer bile izrečene želje in zahteve po celoviti odpravi nadzora na meji med državama. Tako je bil na primer pred letom kritičen nekdanji albanski premier in minister za izseljence Pandeli Majko, ker se ne odpravi, citiramo: "albansko-albanske meje". Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić je napovedano odprtje meje ostro kritiziral, saj je mnenja, da Albanija s tem dejanjem izraža težnje po srbskem ozemlju.

Predstavniki obeh policijskih sindikatov so podpisali dogovor s predstavniki vlade in s tem končali stavko, ki se je začela februarja. Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, je prepričan, da sporazum prinaša izboljšan status policista ter da bo poklic policista s tem privlačnejši. V policijskih vrstah se namreč soočajo s kadrovskimi težavami. Mlekuš je še poudaril, da so s sporazumom pridobili ustrezne mehanizme za pravično vrednotenje policijskega dela in poklica. Prav tako sta se obe strani dogovorili, da naročijo analizo zunanje neodvisne institucije, ki bo ocenila delo policije. Vlada se je še zavezala, da bo sprejela posebni vladni projekt varovanja schengenske meje in obvladovanja problematike  migracij.

Policisti, ki bodo delovali v okviru projekta, bodo deležni posebnih sredstev za povečan obseg dela. Letno bo policija preko tega projekta prejela 15 milijonov evrov. Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je dejal, da bodo policisti pridobili en plačni razred ter višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Prav tako bodo izboljšali pogoje dela policistov glede sistematizacije delovnih mest, premakljivega delovnega časa in kariernega sistema.

OFF so pripravili vajenci Brina, Jan in Žiga.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness