Na vsakem koraku

Oddaja
27. 11. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Zveza potrošnikov Slovenije bo pri informacijskem pooblaščencu sprožila pritožbo proti podjetju Google. Pritožba se nanaša na zbiranje podatkov o lokaciji uporabnikov mobilnega operacijskega sistema Android. Pomanjkljivo obveščanje uporabnikov o posledicah vklopa ali izklopa zbiranja tovrstnih podatkov, skrite prednastavitve ter zahteve za vklop zbiranja podatkov o lokaciji v celotnem sistemu, če uporabnik želi uporabljati le določene funkcije sistema, so po mnenju pritožnikov v nasprotju s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov, znano tudi pod angleško kratico GDPR. Poleg slovenske zveze potrošnikov bo pritožbe nacionalnim organom vložilo še šest drugih evropskih potrošniških organizacij.

Pritožba sledi poročilu norveške potrošniške organizacije in meri na dve funkciji sistema Android: “location history” in “web & app activity”. Kaj sta ti funkciji, predstavi Gizmo, avtor oddaje Tehnoklistir na Radiu Študent.

Izjava

Funkcija “zgodovina lokacije” zbira podatke o lokaciji naprave tudi takrat, ko ima uporabnik v hitrem meniju spremljanje lokacije izklopljeno, pojasni Matjaž Jakin iz Zveze potrošnikov. Potrošniške organizacije Googlu očitajo, da uporabnikom pri vklopu sledenja ne nudi dovolj informacij.

Izjava

Problematičen naj bi bil tudi sistem vzpostavitve nove naprave Android, ki je zasnovan tako, da uporabnika zavede in da ta navidezno privoli v zbiranje podatkov. Nadaljuje Jakin.

Izjava

Poleg tega ni jasno, kakšno pravno podlago Google uporablja za zbiranje določenih vrst podatkov. Pri tem se naslanja na dve pravni podlagi - privolitev uporabnika in zakoniti interes - a ni jasno, katero uporablja za zbiranje posameznih podatkov. Sploh pri sklicevanju na zakoniti interes, ob katerem privolitev uporabnika ni potrebna, bi po Jakinovih besedah Google moral biti bolj specifičen.

Izjava

osebni podatki
ICANN't implement GDPR
 / 18. 6. 2018

Še ena točka, v kateri naj bi bilo Googlovo ravnanje v nasprotju s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov, pa je zbiranje podatkov, ki niso potrebni za posamezne storitve. Tako na primer za vklop razvrščanja slik glede na lokacijo v aplikaciji Google Photos operacijski sistem od uporabnika zahteva, da privoli v zbiranje podatkov o lokaciji ves čas in ne samo, kadar vklopi fotoaparat. Pojasni Gizmo.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness