Pirova zmaga manjšinskih medijev v Italiji

Aktualno-politična novica
18. 12. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Predstavniki vladajoče koalicije v Italiji, zlasti populističnega Gibanja petih zvezd, si prizadevajo za postopno ukinitev javnih prispevkov za založništvo, ki trenutno omogočajo izhajanje zlasti manjših krajevnih časnikov in časnikov narodnih manjšin v Italiji. Vlada v Rimu je tako konec novembra napovedala popravek proračuna, na podlagi katerega naj bi v letu 2019 znižali prispevek za založništvo za 25 odstotkov, v letu 2020 za 50 odstotkov, v letu 2021 za 75 odstotkov, v letu 2022 pa naj bi ga popolnoma ukinili. Bojan Brezigar, novinar in nekdanji urednik tržaškega Primorskega dnevnika, pojasni, časopisi katerih manjšin bi bili prizadeti ob napovedanem zmanjšanju prispevka za založništvo.

Izjava

Napovedani predlog zmanjšanja financiranja, ki bi za 90 odstotkov znižal prispevke za vse časopise narodnih manjšin v Italiji, je Gibanje petih zvezd v pristojni parlamentarni komisiji najprej vložilo konec novembra, potem pa 3. decembra ta popravek proračuna umaknilo.  

Izjava

Kar zadeva slovensko manjšino v Italiji, bi bilo napovedano zmanjšanje financiranja založništva hud udarec zlasti za tržaški Primorski dnevnik, ki iz naslova italijanskega zakona za založništvo črpa pomembno vsoto za svoje izhajanje. Sinočnja novica je po besedah Brezigarja za manjšinske medije zelo spodbudna.

Izjava

Podporo manjšinskim medijem v deželi Furlaniji - Julijski krajini je prejšnji teden izrazil tudi tržaški občinski svet. Na torkovi seji, ki je trajala pozno v noč, je občinski svet izglasoval resolucijo v podporo slovenskemu tisku v Italiji, italijanskemu tisku v Istri in krajevnemu tržaškemu tisku. Zanjo so glasovali vsi svetniki desnosredinske večine in levosredinske opozicije z izjemo članov Gibanja petih zvezd, ki so se vzdržali.

Različne vizije slovenske manjšine o novem volilnem zakonu.
 / 31. 5. 2017

Občinska svetnica levosredinske Demokratske stranke Fabiana Martini je na seji izpostavila, da načrtovano postopno krčenje sredstev za založništvo utegne prizadeti zlasti manjše založnike, ki predstavljajo glas krajevnih skupnosti. Pri tem je izrecno omenila Primorski dnevnik, slovenski katoliški tednik Novi glas in tržaški škofijski tednik Vita Nuova, na slovenski strani meje pa italijanski dnevnik La Voce del Popolo. Občinski svetniki in svetnice so v resoluciji predlagali, naj občinska uprava ob tem javno izrazi zaskrbljenost, in desnosredinskega tržaškega župana Roberta Dipiazza spodbudili, naj vlado in parlament pozove, naj prepreči krčenje sredstev. Razmerja moči v deželnem parlamentu in občinskem svetu pojasni Brezigar.

Četudi je La voce del popolo edini dnevni časopis italijanske manjšine na Hrvaškem, mu grozi ukinitev.
 / 28. 4. 2016

Izjava

S problemom zmanjšanja financiranja založništva pa se ne soočajo samo manjšinski mediji, temveč tudi založniki verskega tiska. Občinski svetnik Gibanja pet zvezd Paolo Menis je namreč podporo resoluciji pogojeval z izključitvijo verskega tednika Vita Nuova iz besedila resolucije, saj naj ne bi šlo za manjšinski časopis. Brezigar pojasnjuje, da je razlog za manko podpore svetnikov vladajoče koalicije pravzaprav nasprotovanje teh medijev vladnim migracijskim politikam.

Izjava

Založniki manjših dnevnikov in tednikov v deželi Furlaniji - Julijski krajini pa se soočajo še z enim problemom, in sicer s prakso odkupov s strani večjih državnih medijskih hiš. V večini primerov ti ne prinesejo obljubljenih izboljšav. Lastniki odpuščajo novinarje, medijske vsebine pa ne nastajajo več v krajevnih uredništvih. Primer tega je tržaški dnevnik Il Piccolo, ki je v začetku decembra prešel v lastništvo torinske založniške hiše Stampa. Poročevalci in posebni dopisniki, ki so se začeli podpisovati pod članke, so v Trstu in okolici neznani. Brezigar izpostavlja, da tovrstni prevzemi škodujejo resnosti in kakovosti medijev, lokalni in področni uredniki in novinarji pa so ob nizkih plačah vse manj motivirani.

Izjava

Kar zadeva slovenske manjšinske medije v Italiji, so ti lahko vsaj v prihodnjem proračunskem letu glede zmanjševanja financiranja brez skrbi, zaključuje Brezigar.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.