"Kaos report" iz vstaj v Čilu

Okrogla miza, intervju ali pogovor
24. 10. 2019 - 12.00

»Kaos report« iz vstaj v Čilu

Posebna dopisnica Črne Luknje iz mreže piratskih radiev v Čilu se je v nedeljo takole javljala z ulic Valpariasa, enega pomembnejših čilenskih mest:

V Čilu je ljudstvu ponovno zavrelo. V petek so se, sicer zaradi banalnega, a prelomnega povišanja vozovnic metroja, ljudje masovno odpravili na ulice. V tej deželi, ki slovi kot ena izmed držav z najbolje stoječim gospodarstvom in standardom življenja v Latinski Ameriki po eni in kot edina država v regiji, ki ni prelomila s kontinuiteto diktatorskega, brutalnega režima v polpretekli zgodovini po drugi strani, so vsesplošne vstaje že stalnica. Nad zadnjimi smo se lahko naslajali leta 2011, ko so neoliberalne reforme na barikade pognale dijake, študente in delavce.

Začasno zatišje brutalnega neoliberalizma, ki je sledilo letu 2011, je na oblast ponovno zavihtelo neoliberalne konzervativce, ki nadaljujejo z v oči zbadajočim projektom liberalizacije in privatizacije vsega, vsakogar in česarkoli.

Pred kratkim so na dan prišli tudi podatki o skrivnih mučilnicah, ki sicer veljajo za stalnico od Pinochet-jevega režima naprej, kakor tudi posilstva, umori in izginuli, vendar te javne skrivnosti redko zaidejo tudi v popularne medije:

Včeraj pozno zvečer pa smo od poročevalke iz tovariškega piratskega radia v Čilu prejeli še zadnji »kaos report« s terena, ki se nanaša tudi na sveženj socialnih reform, ki jih je za pomiritev vstaje obljubil zaenkrat še obstoječi predsednik:

Toliko zaenkrat iz Čila od anarhističnih tovarišev, ki upajo, da se je v Čilu zanetila iskra korenitejših družbenih sprememb. Več o nadaljnjem razpletu situacije pa morda v naslednji Črni Luknji in skoraj neizogibno v naslednji epizodi B(A)D news – oddaji Mednarodne mreže anarhističnih radiev, katere del so tudi piratski radii iz Čila.

-------

Franz Kafka in anarhizem

Za današnjo oddajo smo v Sofiji pripravili intervju z enim od avtorjem, ki je na BASKu najbolj pritegnil našo pozornost. Kostas Despiniadis, anarhistični tovariš iz Grčije, je napisal knjigo o enem od najbolj prepoznavnih pisateljev prve polovice dvajsetega stoletja Franzu Kafki. Angleški naslov njegove knjige je Anatomist of Power: Franz Kafka and the Critique of Authority, kar bi se v zaenkrat še neobstoječem slovenskem prevodu verjetno glasilo Anatom oblasti: Franz Kafka in kritika avtoritete. Knjiga je originalno izšla ob koncu lanskega leta pri grški anarhistični založbi Panoptikón, do danes pa je bila že prevedena v angleščino, francoščino in španščino.

Knjigo lahko v angleščini nabavite neposredno pri založbi Black Rose Books in pri marsikateri mali ali korporativni knjigarni. Z malo sreče pa lahko kak izvod dobite tudi preko lokalne anarhistične distribucijske mreže.

-------

NAPOVED

Komunal Trouble events: Crossing the Line [Preko mej: Upor na mejah trdnjave Amerike]

Sreda, 30. oktober 2019 ob 20h v Jalla, Jalli na Metelkovi

V tokratni ediciji Komunal 2.0 dogodka "težav" si bomo pogledali kaj se na temo migracij dogaja preko luže. Pogledali si bomo Trouble št. 22 "Crossing the Line: Border Resistance in Fortress America", ki analizira hujskaške desno populistične naracije, ki z rasizmom gradi na zvesti bazi volilcev in preko sistemskih ukrepov izvaja grozovit teror nad ne-belimi ljudmi.

Več o dogodku na FB strani dogodka.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness