Ponovno o Sintalu (in drugo)

Oddaja
2. 10. 2014 - 12.00

Sintal proti delavcem

Podjetje Sintal zagotovo vsi dobro poznamo, saj gre za največjo varnostno službo pri nas z okrog dva tisoč zaposlenimi. Njegov direktor in lastnik je Robert Pistotnik, ki po ocenah medijev spada med petnajst najbogatejših Slovencev.

O podjetju slabih besed dolgo ni bilo slišati, kar pa se je spremenilo v zadnjih letih. Leta 2011 se je na spletu pojavil blog Razkrinkan Sintal, preko katerega so tam zaposleni začeli opozarjati na kršitve delavskih pravic, sistematično izkoriščanje in mobing. Z informacijami in dokumenti, ki so jih objavljali, so opozarjali na nezakonito odtegovanje od plač in druge kršitve. Obstajali naj bi tudi primeri, ko so delavci morali delati tudi po 300 ur na mesec in več kot 12 ur na dan.

Na omenjenem blogu so delavci posebej glasno opozarjali tudi na onemogočanje in zatiranje vsakršnega poskusa sindikalnega organiziranja v podjetju. Delavci, ki so leta 2010 v podjetju skušali organizirati neodvisni sindikat, naj bi postali tarče pritiskov, groženj in mobinga. Leto kasneje naj bi bilo za pritiske dovolj že organiziranje piknika s strani zaposlenih v podjetju Sintal Obala.

Zgodba je dobila nove razsežnosti s tožbami, ki jih je proti dvema bivšima zaposlenima in sindikalnemu aktivistu vložilo podjetje Sintal in njegov direktor Robert Pistotnik. Gre za dve civilno-odškodninski tožbi v skupni vrednosti 125.000 evrov in zasebni kazenski pregon zaradi suma razžalitve in žaljive obdolžitve, za katero je predviden zapor do šest mesecev.

V slednji, o začetku katere smo v oddaji poročali že pred štirinajstimi dnevi, zastopniki Sintala in njegov direktor Robert Pistotnik obdolženim očitajo, da stojijo za nekaterimi objavami na blogu Razkrinkan Sintal. V teh objavah naj bi bile sporne izjave o šefu Pistotniku, kot so izkoriščevalec delovne sile, kapitalistični dvoličnež in trditve, da vodstvo Sintala nad delavci izvaja pritiske, grožnje in mobing, kot tudi da tam zaposleni delajo v sužnjelastniških odnosih.

Na težave delavcev v podjetju in kršenje njihovih pravic je v zadnjih tednih glasno opozoril tudi novonastali Sindikat zasebnega varovanja Slovenije pri KS 90. Med zanimivejše poudarke spada informacija, da Sintal malico svojim zaposlenim izplačuje tudi v bonih. Te lahko unovčijo v trgovini z živili na sedežu Sintala, kjer pa so cene tudi do 30 odstotkov višje kot v primerljivih.

Opozorili so tudi na dejstvo, da Sintal potne stroške zaposlenim izplačuje le 60-odstotno, kar naj bi podjetje izkoriščalo tudi za izvajanje mobinga nad neposlušnimi delavci. S preprosto premestitvijo na oddaljeno delovno mesto se delavcem dejansko niža že tako mizerne plače.

Lepa slika in dobro ime podjetja Sintal in njegovega šefa Roberta Pistotnika sta očitno povezana tudi s sistematičnimi pritiski na medije. Ko smo pred štirinajstimi dnevi poročali o primeru v naši oddaji, je s strani odvetniške pisarne Zidar-Klemenčič, ki zastopa podjetje, na naslov Radia Študent takoj prišel zahtevek za popravek, umik menda sporne naslovne fotografije in povezave do bloga Razkrinkan Sintal. Pridobili smo podatke, da so bili podobnih zahtevkov in pritiskov tako v preteklosti kot tudi v aktualnem primeru deležni vsi mediji, ki poročajo o zgodbi, kar je v nekaterih primerih poročanje o zadevi tudi ustavilo.

Črna luknja na Radiu Študent si zagotovo ne bo pustila vzeti pravice do svobode govora. Še naprej bomo kritično poročali o tej in drugih zadevah ter glasno opozarjali na kršitve delavskih pravic, izkoriščanje in zatiranje sindikalnega organiziranja. Prav tako na tem mestu pozivamo vse, da o tovrstnih zadevah javno spregovorijo, se povežejo in organizirajo.

Naslednja obravnava v tej zgodbi, kjer imamo na eni strani veliko korporacijo in na drugi delavce brez zaščite, bo potekala 23. oktobra na koprskem okrožnem sodišču. Takrat bo zaslišan tožnik Robert Pistotnik. Zanimivo bi ga bilo vprašati, kako sam definira izkoriščanje delovne sile in od kod prihajajo dobički njegovega podjetja.

 

Več o zgodbi tudi v prispevku: http://radiostudent.si/politika/offsajd/boj-proti-anonimnezem

------------------

Pogovor: Nacionalizem v socialnih gibanjih

Nadaljujemo s serijo intervjujev z Balkanskega anarhističnega sejma knjig, ki se je odvijal v Mostarju v začetku septembra letos. Skozi pogovor z Vedo, militantko iz avtonomnega anarhističnega kolektiva Klaka v Bukarešti, smo problematizirali nacionalistične tedence in infiltracijo prenektarerih nacionalističnih skupin v upor proti izgradnji rudnika v Rossii Montani.

Vedina aktivistična preteklost izvira iz feminističnih bojev, prepletenih s študentskim organiziranjem, trenutno pa jo intrigira boj za bivanjske pravice. V upor proti izgradnji rudnika v Rossii Montani se je aktivno vključevala vse do točke, ko so razlogi za umik postali preočitni.

-----------------------

Pogovor: Nogometni turnir Brcnimo Rasizem

V soboto, 11. oktobra bo na igrišču Proletarec v Zagorju že tretje leto zapored potekal antirasistični nogometni turnir Brcnimo rasizem, v dnevih pred tem pa tudi pester spremljevalni program. Pobudnik projekta je Organizirana skupnost anarhistov Zasavje – OSA, ki ga soorganizira z Mladinskim centrom Zagorje.

Vse informacije nahttps://www.facebook.com/brcnimo.rasizem

------------------------

Pogovor: O antifa intervenciji v Gorici

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.