Raje dober skvot kot slaba banka!

Oddaja
5. 1. 2017 - 12.00

Podpora uporabnikom avtonomne cone Argo:

Ljudje brez hiš, hiše brez ljudi

V torek zgodaj zjutraj je na območje avtonomne cone Argo vdrlo okoli 10 privatnih uniformiranih nasilnežev iz družbe Galekom, iz prostora so odstranili tam spečega uporabnika ter preprečili dostop vsakomur. V drugi liniji so na morebitno intervencijo čakali tudi uniformirani in neuniformirani nasilneži državnih aparatov. Sveže okupirano ozemlje pa so utrjevali tudi delavci, ki so hiteli s postavljanjem tehničnih ovir.

Ko so bili poskusi dostopa do skupnih prostorov in osebnih stvari neuspešni, je okoli 30 uporabnikov skupaj s podporniki iz ostalih avtonomnih prostorov organiziralo protest, s katerim so želeli izraziti jasno nestrinjanje s privatizacijo in deložacijo iz do tedaj skupnostnih prostorov. Nihče od prisotnih na drugi strani ograje ni želel komunicirati s protestniki. Situacija pa je pripeljala celo do točke, da so nasilneži brez pravega razloga tri protestnike poškropili s pepper sprejem.

Raje dober skvot, kot slaba banka!

Zgodba Arga je le ena izmed številnih zgodb kapitalističnega opustošenja. Po tako imenovani gospodarski krizi, kjer so si elite na račun podjetij nagrabile malo preveč denarja in podjetja spravile v propad, so si omislile način, kako do proizvodnih sredstev, s katerimi bi lahko špekulirali še naprej, priti s čim manj denarnega vložka.

Ustanovili so Slabo banko, ki na račun javnega denarja prevzema finančne dolgove, medtem ko proizvodna sredstva prodaja pod ceno istemu razredu katerega dolgove je prevzela.

Včasih javni interes, drugič privatna lastnina, tretjič javno-privatno partnerstvo. Vedno, ko kakšna skupina začne skrbeti za propadajoče objekte in v njih organizira angažirane, samonikle vsebine se najde kapitalska in politična volja, ki takšno delovanje želi preprečiti. Tudi tokrat.

Toda, kakor lahko v zadnjih letih opazujemo je želja po avtonomnih prostorih čedalje večja, skupnostne infrastrukture v občinskih planih po vse manj in tudi zadnje dejanje Slabe banke te želje in boja za še več skupnega ne bo ustavilo.

Psi čuvaji

Toda nihče si noče mazati rok z deložacijami aktivnih, dobrovoljnih in v pozitivno izgradnjo skupnosti usmerjenih ljudi. To velja tako za politike, ki skrbijo za svoje točke, kakor firme, ki jih skrbi njihov PR. Zato v nočnih urah pošiljajo plačance, da opravijo umazano delo.

Nova pooblastila policiji in redarstvu, preseganje pooblastil varnostnikov in ignoriranje takšnega obnašanja s strani policije postajajo vsakdanja praksa in nova realnost, na katero se moramo odzvati.

Nasilništvo represivnih organov, s katerim se v imenu državnih in privatnih elit, postavljajo proti vsakomur, ki se zoperstavi obstoječemu družbenemu redu izkoriščanja, zatiranja in vse prisotnejše segregacije. Zato je normalizacija takšnega stanja nedopustna, odpor pa neizbežen. Vse bolj resen in mogoč izid sedanjih družbenih razmer je tako vstaja revnih proti bogatim.

Slaba banka je še ena izmed domislic kapitalistov za reprodukcijo izkoriščanja, vendar nas to ne bo ustavilo v boju za drugačno in solidarno družbo.

Kolektiv Črne luknje, 4.1. 2017

------------------------------------------

_Interview: Prison Sentence to Managing Editor of Meydan Newspaper

An investigation was started by Istanbul Chief Public Prosecutor's office about our newspaper related to articles "Both Arrival and Departure of State is From Fear", "Banned Until Further Order", and "Recreating Life" in the 30. issue of our newspaper published on December 2015 with the caption "Banning Everything". The lawsuit following the investigation ended after almost a year of trials.

On the summary judgment yesterday, the court sentenced the managing editor of our newspaper Hüseyin Civan to 1 year and 3 months of imprisonment with the charge "making the propaganda for the methods of a terrorist organization constituting coercion, violence or threats through legitimizing or praising or encouraging the use of these methods".

As we emphasized in the articles leading to the investigation, "State will never be able to captivate the passion of freedom of and the conviction of freedom of the peoples".

As an anarchist newspaper knowing that the free life that we believe in can only be created through struggle, we will never give up writing what we stand up for and distribute what we write. We will continue to resist, act and write against oppression, investigations, custodies and arrests.

_The whole response from the Meydan newspaper:

Meydan anarchists — ‘we are being cornered’

_More info on FB:

Meydan Magazine

DAF (Revolutionary Anarchist Action)

_And on the web:

http://meydangazetesi.org/

http://anarsistfaaliyet.org/

_Solidarity statement from Slovenia:

Long live DAF!

------------------------------------------

Glasbeni predlogi:

Anti Slaughter - Interruption Of The Natural Process

Médine - Speaker Corner

FPZ Z'borke - Sisters Are Doin' It for Themselves

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness