Famozni beef: Challe Salle vs. Vauks

Famozni beef: Challe Salle vs. Vauks

Oddaja
10. 1. 2017 - 8.45

V današnji Žilavi govedini se bomo stvari lotili bolj novinarsko kot običajno, kajti širši publiki Radia Študent bomo razkrili spor oziroma v skladu z imenom rubrike »beef« slovenskega mainstream hip hopa 2012.

Zgodba se začne natančno 21. marca 2012, ko Challe Salle, v Ljubljani živeči vrhniški reper, v nadaljevanju le Challe, izda svoj drugi polnovredni komad naslovljen To je to. Pa ga kr zarolimo.

Challe Salle - To je to

Kristalno jasno dvejst-dvanajst je najava Challetovega prvenca, ampak tag se je ponesrečil, ker je stvar izšla skoraj dve leti pozneje, novembra 2013. Torej, da se vrnemo k zgodbi – marec 2012, To je to, Challetov prvi singl je zuni, ljubljanska publika ga posluša, sliši pa ga tudi nadebudni primorski reper Vauks. In zgodba se lahko zares začne.

Kmalu po izidu singl na Youtubu dobi za naše razmere ogromno ogledov, če se ne motim je bila cifra okoli 200.000 v enem tednu. Challe stvar seveda proslavlja in ponosno objavlja po socialnih omrežjih, a nekdo je očitno dvignil svojo obrv in odprl zavihek Youtube videa, ki kaže iz katere države je prišlo največ ogledov. Tam se mu ni najbolj odebelila Slovenija ali Balkan ampak Nizozemska. Kmalu je bilo jasno, da je nekdo Challetu plačal oglede za lažno promocijo.

Stvar pa se je še bolj zapletla dva meseca po izidu singla, torej maja 2012, ko je prej omenjeni nadebudni primorski reper Vauks ob pomoči še enega rimoklepača Alya izdal komad T.N.T., ki je okrajšava za »To ni to« (navezava torej na Challetov singl), kjer v drugi kitici stisne diss Challetu in njegovemu producentu Joviču, pa še nekaj drugim predstavnikom ljubljanske scene. Zaradi omejenega trajanja naše rubrike bomo spustili komad šele od dissa, prej Vauks dissa sebe, potem pa še malo reality show X-factor, kar je v bistvu obrambni mehanizem – če dissam sebe potem lahko dissam tudi druge. Fast forward do druge kitice in poslušajmo.

Vauks feat. Alyo - T. N. T.

Tole je v Ljubljani en cajt kr odmevalo. Takrat sem bil jaz dijak in so se celo vzpostavile Team Vauks in Team Challe. Meni osebno je bilo najbolj zabavno, ko je nekdo pod video prilepil link s komadom Illmind of Hopsin 4 od Hopsina, kjer je pa v past padel Vauks, saj je precej očitno skopiral spot in tematiko komada od Hopsina, pri njemu gre za diss Tylerja the Creatorja. Evo, torej To je to – Challe Salle, To ni to – Vauks, mesec pozneje je sledil odgovor Ljubljane.

Zgrupirali so se Challe, Adam Velić, DaKru, Shorti, Trkaj ter Jovič ter objavili komad Kensl, v videu katerega lahko v uvodnih sekundah spremljamo s telefonom posnet video nastopa Challeta in njegovega crewa, obkrožijo pa Vauksa, ki fanboyevsko nori v prvih vrstah. Sledi pa komad, ki ga bomo poslušal kr celga. Torej – po vrstnem redu nastopanja – Challe Salle, Adam Velić, DaKru, Shorti, Trkaj in enkrat vmes na kratko Jovič, ki samo vpraša, če se ga je kdo navleku; in komad Kensl.

Challe, Adam Velić, DaKru, Shorti, Trkaj - Kensl

Torej, to je nekak cela zgodba. Vauks zdej menda dela neke spletne bloge, Challe se bilda in slika za reklame, zadnji njegov komad pa je izšel 2 leti nazaj in sicer Ona je kurva, ki ga bomo pa mogoče še slišali v letošnji sezoni.

 

________________________________________________________--

POZIVAMO VSAKOGAR, KI IMA KAKŠNO INFORMACIJO O NADALJEVANJU ZGODBE, DA LE TO SPODAJ DELI Z NAMI! HVALA!

 

 

Challe Salle - To je to
Vauks feat. Alyo - T. N. T.
Challe Salle, Adam Velić, DaKru, Shorti, Trkaj - Kensl

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

nadaljevanja zgodbe je, da po epskem duelu rep velikanov saleta in vauksa, posname komad še doša, ki nadobudnima ketelinčkoma, v komadu Usput, pokaže svoje mesto.
https://www.youtube.com/watch?v=F_HOCu2gri4

pa to so pol-pismene pol-izobražene budale fak, ki govorijo samo o sebi, pa koga s kančkom možganov ti trogloditi zanimajo? wtf?

Poglejte si portal rapskilz na youtubu. Tam imate malo boljše prepucavanje po celem balkanu.

nadaljuje se tako da zdej vauksa trenira ZAVEC čaleta saleta pa Mirko Filipovic baje da bo fajt v slogu soulja boy vs chris

Tale oddaja je mal v prid Lublane, pristranska pa to. Centrizem ereševski. Fuj!

celem balkanu

Ej tale Usput je pa hut kumaat!!!!

Kriplfajt lol :D

Eno minuto o Focaultu in Merleau-Pontyju, drugo pa Vauks i Challe Salle beef!

To je to! Bravo!!

to se spomnim u srednji šoli, kozlarija od kozlarije... WU TANG AIN'T NUTTHIN' 2 FU*K WITT , neki malomeščanski ghetto as(s)i, /watch?v=3Mi88gydfYI

Wtf?!?!?!?!? Pa kwa je to no, Fredi Miler je tut battlu....

 

 

Haha Doša je brez skrbi pokazal mesto le samemu sebi...in tistim tridesetim preostalim strankam ''tr00 rap'' dogodkov v Gali Hali. Fanta sta takrat v zelo nezrelih letih pač producirala temu analogno glasbo pa vendar rila globoko iz duha porajajoče se nove rap scene. Oba iz nekih obskurnih pol-getoiziranih sredin, ki nosijo precej podobnih potez tistim ameriškim, ki so se do danes z vsemi požrtimi slinami in pregriznjenimi ustnicami hipsteraških lumpen-buržujev ''neslavno'' globalizirale. Ker pa gre, ali pa je takrat šlo, tudi na redakcijah RŠ, za psevdo-elitistični monopol slednjih, lahko tako kritiški, še posebej pa glasbeno-producentski miljeji spregledajo kakršen koli ustvarjalni potencial. Ali gre zgolj za manko znanja, ali za fašistoidno zaznamovanost, ali pa zgol za nedovzetno kmetijo se bomo žal spraševali še dolgo...pa brez skrbi, nikakor ne samo na podlahi nekega zabavnega beefa.
LP

Trilla upam, da je tebi razumljivo tvoje pisarjenje. Kakorkoli že, Doša pač zna delat rap, pa tudi ce ga poslušajo samo trije, tele piščančki o katerih je oddaja pa pač tega ne znajo, mogoče pa dobro kvačkajo recimo. Pa v Galo jih pride lepa cifra, prlet kdaj okoli.

a ko govoriš o nalašč prezrtih, danes pa v globalnem hip-hopu prisotni esenci duha pri Challetu Salletu misliš na

- "bolj pekoč sm od čilija"
- na "večji sm talent kot ekipa vu teng"?
mogoče pa "večja legenda od diddyja in bigija"?

k nism čist zihr kater je ta potencial, k ga je RŠ spregledu.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness