AKADEMSKIH 15 ODSTAVLJENEGA GEJEVSKEGA PODRAVNATELJA

Oddaja
23. 1. 2014 - 15.30

Katoliško šolo v bližini Seattla pretresajo protesti dijakov, njihovih staršev in zaposlenih, potem ko je bil konec decembra šolo prisiljen zapustiti priljubljeni podravnatelj. Razlog za njegov odhod je pritisk administrativnega osebja, ko so izvedeli, da je začel veljati njegov zakon s partnerjem, s katerim se je poročil lanskega junija. Številni dijaki so, ogorčeni nad odločitvijo, organizirali proteste, ki se jim je decembra pridružil tudi gejevski župan Seattla. Četudi je zaradi pritiskov javnosti včeraj odstopila sestra Mary Tracy, direktorica šole, je zaenkrat še vedno malo verjetno, da se bo podravnatelj vrnil na šolo. Medtem pa dijaki že načrtujejo nov podporni protest konec januarja.

 

Britanski univerzitetni sindikat grozi s pravnimi ukrepi univerzam v primeru, da bodo svojim zaposlenim zaradi udeležbe na današnjem protestu odtegnili del plače. Po poročanju sindikata naj bi številni zaposleni dobili uradno pismo s strani univerz, ki jih obveščajo o tem ukrepu. Protest je odgovor na ponudbo, da se zaposlenim zviša plača za 1 odstotek, kar se sindikatu zdi nespremenljivo z ozirom na dejstvo, da so plače od oktobra 2008 doživeli znižanje že za 13 odstotkov. Načrtovana akcija je dvourna prekinitev učnega procesa, v nekaterih primerih pa je možen tudi bojkot izpitnega ocenjevanja.

 

Raziskava študentskega časopisa Varsity je pokazala, da je na Univerzi v Cambridgeu kar 1000 zaposlenih, ki prejemajo plačilo, nižje od zneska minimalne plače. Najslabše se je odrezal King's College, kjer imajo kar 123 podplačanih zaposlenih. Celo v samih univerzitetnih odborih je 83 takih, ki prejemajo manj od približno minimalnih 8 funtov na uro. V zadnjem času so se okoli te problematike organizirali tudi številni študentski sindikati, ki zahtevajo, da univerza omogoči primerno plačilo vsem zaposlenim. Pa še ironični bombonček: rezultati raziskave so prišli ravno v času, ko je bila univerzitetnemu prorektorju izplačana nagrada v višini 20.000 funtov.

 

S tujih univerz se selimo na Univerzo v Ljubljani. Ta se ponovno srečuje s finančnim primanjkljajem. Tokrat sta jo dodatno obremenili dve novi finančni obveznosti, in sicer plačilo davka na nepremičnine in poračun odprave plačnih nesorazmerjih. Na podobno finančno obremenitev je naletela tudi Univerza v Mariboru. V primeru, da Univerza v Ljubljani ne do bo dobila dodatnih sredstev, ji tako grozi 20 milijonov vredna evrska luknja. Za boljšo predstavo o velikosti te luknje vam lahko postrežemo s podatkom, da celotni proračun Univerze znaša okoli 300 milijonov evrov. Odstotke izračunajte sami. Krčenje financiranja so do sedaj reševali z zmanjševanjem sredstev za plače ter stroškov za blaga in storitve, pridno pa so tudi uresničevali zahtevo po zmanjševanju števila zaposlenih v javnem sektorju. Ali jim bo ta pridnost prinesla tudi potrebna sredstva za zapolnitev primanjkljaja, pa še ni znano.

 

Včeraj se je na Borštnikovem trgu v Ljubljani v prenovljenih prostorih nekdanjega študentskega servisa odprla Študentska čitalnica. Trenutno njene kapacitete omogočajo študij 50 študentom, na voljo pa so tudi računalniki in določena strokovna literatura. Začetni obratovalni čas čitalnice bo sprva vsak dan od 7. do 24. ure, kasneje pa se bo prilagajala potrebam in željam študentom. V čitalnici so na voljo tudi prostori za učenje manjših skupin, prostor za počitek in prigrizki na študentski bon.

 

Mladinski svet Slovenije razpisuje nagrado za najboljšo diplomsko ali magistrsko nalog s področja mladih za leto 2013. Prijava je mogoča tako za študente bolonjskega sistema kot za tiste, ki so se do naziva prebili v okviru starega. Gre sicer za manjši znesek, vendar vam bo vsaj za en mesec omogočal plačilo najemnine in tekočih stroškov. Če vam to zveni dovolj mikavno, lahko svojo nalogo prijavite do 17. 2., več informacij pa poiščite na spletni strani Mladinskega sveta.

 

Ta vikend bo na Gospodarskem razstavišču potekal sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Predstavljenih bo kar 200 izobraževalnih programov za dijake, študente in odrasle, potekale pa bodo tudi številne predstavitve poklicev, predavanja, okrogle mize in delavnice. Ne glede na pestrost dogajanja in motivacijskega naboja za izobraževanje pa nam realna slika stanja trga dela še vedno kaže zgolj 877 prostih delovnih mest. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.