Akademskih 15 za zdravje

Akademskih 15 za zdravje

Aktualno-politična novica
21. 8. 2014 - 15.30

V tokratnih novičkah nekaj malega iz vsepovsod - o Dnevu mladih,  o osnutku koalicijske pogodbe in odzivih študentov, o vladnih programih za izboljšanje zdravja učencev, o mednarodnem debatnem prvenstvu ter o posledicah razsajajoče ebole na enem ter vihtečih islamskih skrajnežev na drugem predelu sveta. 

 

Prejšnji torek je bil obeležen kot mednarodni dan mladih, ki so ga letos posvetili tistim mladim, ki se srečujejo s težavami na področju duševnega zdravja. Ti se najpogosteje srečujejo z oblikami tesnobe, depresije pa tudi z različnimi oblikami zasvojenosti in motnjami prehranjevanja. V sindikatu Mladi Plus so šli korak dlje od nivoja posameznika in poudarili pomen sistemskega določanja položaja mladih, ki vse pogosteje ostajajo brez službe ali z negotovo obliko zaposlitve. Njihovo sporočilo za javnost se glasi »Zamenjam zdravje za službo«. S sloganom želijo poudariti, da so mladi velikokrat prepuščeni sami sebi in tekmovalnemu boju za delovna mesta, v čemer se pravzaprav skriva tudi pomemben razlog za občutke tesnobe in depresije. A vendar tudi z dobro mišljeno »zamenjavo« morda le ne bi šlo, saj se duševno zdravje in varna zaposlitev povezujeta, ne izključujeta.

 

Vlada je na dopisni seji pretekli četrtek sprejela sklep za uveljavitev načrta razvojnih programov za naslednja tri leta, med katere je uvrstila tudi Zdrav življenjski slog 2014-2015. Ta je namenjen spodbujanju osnovnošolcev k pogostejšemu gibanju in preprečevanju negativnih posledic večurnega sedenja. V program je vključenih 25.000 učencev iz 130 šol. Zavoljo izvajanja najmanj 12 predpisanih športnih panog se bodo šole povezovale z lokalnimi športnimi društvi. Učenci naj bi opravili vsaj 50 šolskih ur telovadbe letno, kar v primerjavi z drugimi »sedečimi« predmeti ni veliko.

 

Telesna kondicija mladih bega tudi naše sosede Madžare, ki so na predlog tamkajšnjega premiera Viktorja Orbana nedavno sprejeli ukrep za redno opravljanje letnih testov debelosti za šolarje. Po navedbah je med mladimi kar 20 odstotkov takih, ki so predebeli za svojo starostno skupino. V testu bodo merili telesno maščobo in druge značilnosti, ki kažejo na telesno utrujenost. V primeru slabih rezultatov bodo šolarji in njihovi starši prejeli poročilo z nasveti, kako živeti zdravo in kvalitetnejše življenje.

 

Osnutek nove koalicijske pogodbe, predlagan s strani sveže potrjenega mandatarja Mira Cerarja, kot največjo novost na področju visokega šolstva predvideva vzpostavitev vladne projektne pisarne. Ta bo ključnega pomena pri vodenju in nadzoru glavnih vladnih projektov na omenjenem področju. Poleg prožnejših oblik študija, profesionalnega razvoja delavcev, odprtega učnega prostora in transparentnih pravil za podeljevanje akreditacij predvideva tudi prejem zakona o visokem šolstvu. Ta bo v glavnem uredil sistemsko financiranje ter omogočil še vedno nekoliko sporno enkratno pravico do brezplačnega študija. Na področju raziskovanja si bodo prizadevali za večje mednarodno povezovanje, vzpostavitve kariernih modelov in sistemov ocenjevanja ter istočasno za večjo odgovornost in etičnost delovanja. Na predlog koalicijske pogodbe se je za razliko od drugih skupin in študentske organizacije javno odzvala študentska skupina Iskra. Na svoji spletni strani so izrazili skrb, da so ponujene rešitve mladim preveč individualne in kažejo na nerazumevanje sistemske narave problemov. Objavili so svoje komentarje in predloge o izboljšavah, med katerimi pozivajo tudi k ukinitvi subvencij delodajalcem in študentskih servisov. Zaenkrat ni še nobenih odzivov, osnutek pogodbe pa naj bi se danes dokončno sprejel.

 

Pokukajmo še v tujino, tja, kjer razsaja bolezen ebola. Zaradi njenega hitrega širjenja se morajo afriške države prilagoditi z organizacijo konferenc in izobraževalnih dogodkov. Tako je prejšnji teden mednarodna organizacija Education International za nekaj mesecev premaknila datum dogodka Unite for Quality Education v okviru osme Afriške regionalne konference, ki jo gostijo v Keniji. V državo se najpogosteje potuje s smeti treh ostalih bolezensko rizičnih držav, Liberijo, Sierro Leone in Gvinejo, kjer je po navedbah WHO zaradi te bolezni umrlo že več kot tisoč ljudi.

Prav tako so morali odpovedati konferenco v vzhodni Afriki, kjer je predsednik Gane odrekel gostovanje Novemberski konferenci o visokem šolstvu in raziskovanju zaradi širjenja omenjene bolezni. Že deveta konferenca bo tokrat potekala na alternativnem kraju nekje v Evropi.

 

Omenjena organizacija Educational International je v preteklem tednu odobrila humanitarno pomoč za učitelje v Iraku in Kurdistanu. Zaradi vse večjih napetosti in zasedanja ozemlja s strani islamistične skrajne skupine IS so odobrili pomoč v višini 10.000 ameriških dolarjev Iraškemu (ITU) in Kurdskemu učiteljskemu združenju (KTU). Denar bodo namenili predvsem selitvi učencev v druga poslopja, izgradnji zaklonišč, nabavi hrane, zdravil ter šolskih pripomočkov.

 

Pretekli teden je na Tajskem potekalo svetovno srednješolsko debatno prvenstvo, ki so se ga udeležili tudi slovenski srednješolski debaterji. S petimi zmagami so se uvrstili v osmino finala, kjer so proti skupini iz Južne Afrike izgubili. Slovenski srednješolski debaterji delujejo pod okriljem nacionalne debatne organizacije Za in proti, zavod za kulturo dialoga. Tekmovanje poteka tako, da se vsaka skupina udeleži osmih debat, od tega izve za štiri trditve mesec dni prej, za ostale štiri pa uro pred debato. Nekoliko drugače je pri univerzitetnih debatnih turnirjih, kjer dobijo udeleženci debatno trditev le 15 minut pred začetkom. Pretekli vikend je namreč v Ljubljani potekal mednarodni univerzitetni turnir, ki se ga je udeležilo sto debaterjev z različnih koncev Evrope in sveta. Več o dogodku nam je povedal eden izmed organizatorjev, Teo Radetić:

(izjava se nahaja v posnetku)

Več o značilnostih same debate in debatnega turnirja, boste lahko slišali v jutrišnji oddaji Kaj pa univerza? ob 15.00 uri, kjer bomo podrobneje predstavili nedeljski turnir in na kratko povprašali udeležence o njihovih motivih za tekmovanje.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS organizira med 24. in 26. avgustom projekt, imenovan Better Together, ki se bo odvijal v hostlu Celica. Namen dogodka je spoznavanje in pridobivanje informacij o možnostih študija v tujini, EVS-ju, izmenjavah ter drugih oblikah tako zaželene in priljubljene mobilnosti med mladimi. Prijave so mogoče še do jutri, 22. avgusta po elektronski pošti ali telefonu. Seznam delavnic ter ostale informacije se nahajajo na njihovi spletni strani.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness