Rojstnodnevnih akademskih 15

Oddaja
9. 5. 2013 - 14.30

Dragi poslušalci in poslušalke, lepo pozdravljeni v Akademskih 15, novičarski oddaji univerzitetne redakcije, ki vam prinaša informacije o dogajanju s področja visokošolske politike, univerze, študentske politike in izobraževanja nasploh. Tokratna oddaja je poimenovana v čast rojstnemu dnevu Radia Študent, četudi na samem področju visokega šolstva ni razloga za praznovanje. Na srečo pa si bojevniki na tem področju ne pustijo vzeti optimizma, o čemer pričajo tudi novice iz tujine.

Na Univerzi v Amsterdamu so študentje v torek protestno prekinili predavanje predsednice Mednarodnega denarnega sklada, Christine Lagarde, ki je pred študenti zagovarjala reforme prej omenjenega sklada. Skupina študentov je že na začetku predavanja začela organizirano vzklikati in se posmehovati njenim preteklim izjavam, kot sta na primer, da je tehnokracija boljša od demokracije in da naj si Grki pomagajo tako, da plačajo davke. Varnostniki so glasne študente odvlekli iz dvorane in pogovor se je nadaljeval. Eden izmed študentov se je uspel vrniti v dvorano in Christine Lagarde vprašati o tem, kako komentira dejstvo, da reforme Mednarodnega denarnega sklada ponavadi koristijo izključno že premožnim posameznikom. V odgovoru je Christine Lagarde priznala, da ekonomske reforme bolje učinkujejo v državah z manjšo neenakostjo, vendar je poudarila, da ne gre za vsiljevanje določenega sistema in da gre za racionalno presojo, kaj koristi posamezni državi.

Sindikat Univerze v Londonu se sooča s predlogom univerzitetnega upravnega organa o njegovi razpustitvi, ki bi ga nadomestil organ, ki bi vključeval vse študente v prestolnici pa tudi šole izven Univerze v Londonu. Trenutni sedež sindikata, ki je že desetletja sedež združevanja različnih študentskih politikov, glasbenikov, novinarjev in aktivistov, bi se tako prestrukturiral v študentski center z dodatno ponudbo bazena, fitnes centra in lokalov. Namestnik prorektorja Univerze v Londonu, Paul Webely, trdi, da ob raznoliki in masovni študentski populaciji in različnih sindikatov ni več potrebe po zveznem študentskem sindikatu. Predsednik sindikata Univerze v Londonu Michael Chessum pa meni, da gre pri vsem skupaj za želje po ustanovitvi profitabilnega študentska centra in način podreditve študentskih protestov.

Nadaljujemo z domačimi novicami. Včeraj se je odvila že 16. Škisova tržnica, ki je tudi letos pritegnila številne obiskovalce. Več o včerajšnjem dogajanju na največji študentski prireditvi na prostem je povedala vodja odnosov z javnostmi, Sanja Kropec:

/izjava v posnetku/

Pretekli petek se je pristojni parlamentarni odbor seznanil z osnutkom Nacionalnega reformnega programa na področju izobraževanja in znanosti. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mirko Pečarič je na seji odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino predstavil več ciljev, ki jih vsebuje NPR. Več o vsebini kratkoročnih ciljev na področju znanosti in visokega šolstva je v izjavi predstavil dr. Mirko Pečarič:

/izjava v posnetku/

Aktualno razpravo v širši javnosti o nedavnih sklepih Študentske organizacije, ki med drugim vključujejo tudi izgradnjo Hotela K4 na trenutni lokaciji ŠOU, so prejšnji petek na tiskovni konferenci odprli tudi predstavniki študentskega društva Iskra. Po njihovem mnenju je v ozadju sklepov podjetniška logika, ki pa ni v interesu študentov. ŠOU je kot odgovor na burni medijski odziv v torek na svoji spletni strani zanikal očitke o delovanju zoper interese študentov. To so na torkovi seji potrdili tudi študentski poslanci s 23 glasovi za, tremi proti in sedmimi vzdržanimi. Komentar na trenutno dogajanje je podal predstavnik Iskre Klemen Knez:

/izjava v posnetku/

Danes je ob 13. uri na Pravni fakulteti potekala okrogla miza o Memorandumu Svobodne univerze, katere namen je bila predstavitev mnenja akterjev v slovenskem visokošolskem prostoru o principih delovanja javne univerze in zahtevah ter zavezah, zapisanih v memorandumu. Več o dogajanju na okrogli mizi lahko poslušate v jutrišnjem prispevku Kaj pa univerza? ob 15. uri.

Za konec pa še vabilo na otvoritev spominske razstave v čast prof. dr. Ludviku Čarniju, ki bo potekala jutri ob 12.30 v avli Filozofske fakultete v Ljubljani. Otvoritev se bo zgodila v okviru Dnevov slovenskih socioloških klasikov ob spremnem predavanju prof. Avgusta Lešnika in mag. Marka Kržana o delu dr. Ludvika Čarnija in njegovi aktivni vlogi pri vzpostavljanju sociologije kot discipline na Slovenskem.

O dogodkih vas je v rojstnodnevnem vzdušju obveščala Klara O.

Študentski protest med predavanjem Christine Lagarde
Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.