Ne z lobotomijo, z odstranitvijo perinevralne mreže proti odvisnosti

Oddaja
15. 3. 2015 - 12.00

Fotografija: Perinevralna mreža, ki obkroža nevron

 

V Drogeriji:

Spopadanje z odvisnostjo mišk predvsem na račun reciditiva s pomočjo odstranitve perninevralne mreže, ki obdaja sinapse - odstranitev zrahlja spomin na pretekle užitke povezane z uživanjem določene substance.

Zdravljenje diabetesa vsaj pri miškah možno s harminom, alkaloidom prisotnim v sirijski rutici, banisteriopsis caapi in mnogih drugih rastlinah. Pripomore k sintezi beta celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin, medtem ko preliminarne raziskave, takisto na miškah, obenem pa statistične raziskave med ljudmi, kažejo, da pred oksidativno in imunološko poškodbo beta celic delujejo kanabinoidi konoplje.

Politika do drog: na Dunaju je potekalo 58. srečanje Komisije za narkotike pri Združenih narodih. Več o tem s strani sogovornice Catherine Martin iz razvojne organizacije Health Poverty Action, ki v poročilu "Casualties of War" poziva razvojne organizacije k večjemu angažmaju pri oblikovanju politik do drog. Poziv k ukinitvi smrtne kazni za uživalce in prekupčevalce obnovi Elito Albers iz mednarodne organizacije INPUD, ki predstavlja stališča uživalcev drog, obenem pojasni ukrepe Velike Britanije na domačem pragu in mednarodnem parketu na področju zmanjševanja škode, razsežnosti tokratnega srečanja pa poda vladni predstavnik Milan Krek. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

povezava o "osranitvi" perinervalnih mrež vodi do članka o kritičnih obdobjih razvoja psih. funkcij pri otrocih.

kak lektor tudi ne bi škodil.

The Journal of Neuroscience, 11 March 2015, 35(10): Removal of Perineuronal Nets in the Medial Prefrontal Cortex Impairs the Acquisition and Reconsolidation of a Cocaine-Induced Conditioned Place Preference Memory

 

hvala. Je pa bila ta študija narejena na podganah in ne na miših, kot piše v prispevku.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.