Staro-novi predsednik ŠOS

Oddaja

PIŠ VETRA, KI PIHA S HITROSTJO DEVET IN POL MILIJONOV EVROV NA LETO

Včeraj so na 26-i skupščini Študentske organizacije Slovenije, ki je potekala na Fakulteti za družbene vede, funkcionarji iz vrst vseh študentskih organizacij izglasovali starega novega predsednika. Brez protikandidata je bil z veliko večino glasov  že drugo leto zapored izvoljen Žiga Schmidt. Skupaj z generalnim sekretarjem, predsedniki študentskih organizacij posameznih univerz in predstavniki študentskih klubov Schmidt ostaja na čelu krovne študentske organizacije.

Trenutno nič kaj rožnato stanje na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport nakazujejo, da je vloga ŠOS-a pri pripravljanju bodočega Zakona o visokem šolstvu zaenkrat še nedorečena. Pri tem Schmidt vztraja, da ŠOS ne bo popuščala pri dosedanjih pogajalskih dosežkih z ministrstvom. Dodal je tudi, da bo prioriteta v naslednjem mandatu področje usklajevanja Zakona o visokem šolstvu:

Izjava

Spregovoril pa je tudi o državnem proračunu. Vlada bo po predvidevanjih Schmidta v prihodnosti še dodatno nižala že tako mizerna sredstva za izobraževanje ter mlade. Pri tem je predsednik ŠOS-a dodal, da bo organizacija v prihodnosti poskusila nameniti kar se da veliko sredstev za boj proti nižanju financiranja in kakovosti šolstva:

Izjava

Predsedovanje tej organizaciji predstavlja zelo odgovorno politično pozicijo. Študentska organizacija Slovenije razpolaga z obilo denarja, ki večinoma izvira iz študentskega dela oziroma koncesijskih dajatev. V letu 2014 so na ŠOS-u poslovali z dobrimi 11 milijoni evrov, od tega kar je kar dobrih 9 milijonov prišlo iz naslova koncesijskih dajatev. Ena izmed pomembnejših točk dnevnega reda na včerajšni skupščini je bilo tudi finančno poročilo preteklega delovanja ŠOS-a in načrti za prihodnost. Generalni sekretar ŠOS-a, Domen Kos, je poslancem skupščine finančni načrt za letošnje leto, ki predvidoma znaša 9 milijonov 441 tisoč 34, predstavil v eni minuti.

Izjava

Poslanci so že vnaprej dobili pisno poročilo o načrtu in namenu porabe sredstev. A nihče od prisotnih študentskih funkcionarjev se ni želel preveč zadržati ob točki dnevnega reda, ki je obravnavala finance in financiranje posameznih entitet. Kam bo torej romalo 9 milijonov 441 tisoč 34 evrov? Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani bo pripadlo 3 milijone 209 tisoč 951 evrov, mariborskemu ŠOU-u 1 milijon 935 tisoč 411 evrov, primorskemu 613 tisoč 667 evrov, Študentskim klubom 3 milijone 21 tisoč 130 evrov, Zvezi ŠKIS 188 tisoč 820 evrov, ostanek v vrednosti 472 tistoč 51 evrov pa bo obdržal ŠOS.

Na včerajšni skupščini pa nismo dobili pojasnila še o enem zajetnem odhodku organizacije. Zavod za podporo študentom, imenovan Pro Študent, bo v letošnjem letu s strani ŠOS-a deležen posojila v višini 25 tisoč evrov. Pro Študent bo lahko uporabljal tudi prostore naše krovne študentske organizacije ter njene telefonske, IT storitve in podobno. Kaj sploh je zavod Pro Študent, kakšno obliko podpore bo nudil študentom in s čim upravičuje svoj obstoj včeraj, ni nikogar zanimalo. Za zdaj vemo le, da je ustanovitelj zavoda ŠOS, njegov direktor pa bivši predsednik te organizacije, Mitja Urbanc. ŠOS je sicer že lansko leto za zavod Pro Študent namenil 27 tisoč 500 evrov ustanovnih sredstev:

Izjava

Študentska organizacija Slovenije se sooča z vse bolj negotovimi viri financiranja. Organizacija zato vse bolj išče alternativne denarne tokove, ki prihajajo predvsem v obliki razpisnih sredstev. V okviru reorganizacije ŠOS-a so zato v preteklem letu delovanja začeli tudi aktivneje sodelovati na raznih razpisih. Več o tem Domen Kos:

Izjava

Na seji je ena izmed točk bila tudi predstavitev dela nadzorstvene komisije ŠOS-a. Le-ta naj bi bdela nad delom posameznih entitet in jih v primeru nepravilnosti tudi kaznovala. V prejšnjem mandatu je bilo zaznati nekaj nepravilnosti, ki jih je komisija morala raziskati. Več pove njen predsednik Aljaž Petek:

Izjava

A pri tem je zanimivo, da ŠOS navkljub obstoju lastne nadzorstvene komisije za nadzor svojih entitet najema tudi zunanje revizijske hiše. Slednje sicer delujejo pod pristojnostjo nadzorne komisije. Pri tem velja izpostaviti, da so zunanji revizorji navkljub številnim sumljivim poslovnim praksam posameznih entitet ŠOS v lanskem letu v zgolj enem primeru ugotovili lažje kršitve vodenja poslovnih bilanc.

Stari novi predsednik ŠOS-a je soočen s precejšnjim izzivom pri nadaljnjem vodenju organizacije. Delovanje večine entitet namreč postaja vse bolj samemu sebi namen, ŠOS pa, kot kaže, ne zna in ne zmore razrešiti te eksistencialne krize. Morda za zaključek prispevka poslušajmo, kako je nehote možno rešitev predstavil stari novi predsednik Schmidt:

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.