ABC o CBD-jih in njihovi pridelavi

Oddaja
17. 1. 2020 - 12.00

Oddajo začenjamo z vodnimi novicami iz Čila s tovarišico iz tamkajšnjega piratskega radia. Zaključili pa jo bomo z receptom mojstra Jadrana za veganski biftek.

Sicer vabimo na:

- današnjo Infokafano v A-infoshopu, ob 20h, kjer bomo lahko slišali več tudi o siceršnjih socialnih nemirih

- agitiramo za mobilizacijo proti militarizaciji in vojnam - še posebaj v duhu nadaljnega zaostrovanja napetosti na Bližnjem vzhodu

************************************************************

V osrednjem delu sledi pogovoro s kmetom o pridelavi CBD-ja:

1. Kako si začel s pridelavo in predelavo konoplje? Vzgibi? Kdaj?

2. Postopek pridelave? Katera semena (domače sorte?, vsebnost THC), kakšna prst, drugi pogoji; časovni okvir: čas vegetacije, čas cvetenja

3. Gojenje in žetev: ); škodljivci – konopljina pegavost, zrnata gniloba, siva plesen, peronospora; škodlivci- hmeljev bolhač, talne sovke, vešče, stebelna ogorčica, konopljin zavijač, konopljina uš; žetev - kakšni so problemi intenzivnega spravila (poškodbe na kombajnih itd, neenakomerna rast, ročno spravilo(+/-)

4. Zakonska podlaga: - P R A V I L N I K o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka; status pridelovalca kakšen?, drugi pogoji (nekaznovanost itd…), velikost površine, datum prijave (do 10 maja), drugi pogoji (račun od nakupa semen itd)

5. Pridelava CBD smole: kakšni so postopki pridelave (kratek opis); katerega uporabljaš ti in zakaj?

6. Pogled naprej: kakšni so tvoji načrti s pridelavo in predelavo konoplje

********************************************************************

Čirule čarule z regratom

Regrat je rastlina, ki jo v naših krajih poznamo pod različnimi imeni; tako na primer farška plata, jajčar,rmena reva, smolika, otavčič, lederče, mlečje, vegrad, pljuščankovina, žoltenica. Zelo čislan je tako med zeliščarji kot čebelarji, saj ima izredno kakovosten cvetni prah, ki vsebuje 11 odstotkov beljakovin, 13 odstotkov maščob, 40 odstotkov sladkorjev in druge snovi.

Obstaja več legend o nastanku regrata, ena od njih pravi da je nastal iz prahu, ki ga je za seboj dvignil sončni bojni voz, ko se je neimenovani bojevnik z njim vozil okoli zemlje; iz vsakega delčka prahu je nastal cvet, podoben soncu. Regrat se je skozi zgodovino uporabljal v različne namene, lahko kot zdravilno zelišče ali pa pripomoček pri vedeževanju in čaranju; tako je na primer dobro opisan v coprarskih bukvah iz 17. Stoletja. Eden od magičnih načinov uporabe pravi, da bi človek, ki se namaže z regratovim mlečkom po celem telesu, postal povsod dobrodošel in dobro sprejet. Pravtako pa so alkimisti delali poskuse z regratom , kako postati neviden.

V Italiji ga kot zelenjavo začno uporabljati v 17. stoletju, po napoleonovih vojnah pa se zaradi pomanjkanja njegova uporaba razširi po vsej Evropi. Pri nas je znan kot spomladanska solata, v germanskih deželah se precej uporablja tudi korenika, ki jo prepraženo jedo z maslom na kruhu. Prepražena korenika služi tudi kot nadomestek za kavo. Popki se lahko vlagajo, v Angliji pa regrat uporabljajo za pripravo vina. Regrat ureja prebavo, čisti jetra in krepi želodec; deluje kot diuretik, preprečuje tudi nastanek žolčnih kamnov.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.