Konoplja in multipla skleroza

Konoplja in multipla skleroza

Oddaja
16. 10. 2014 - 8.15

Prejšnji teden smo govorili o industrijski rabi konoplje - predstavili smo bioplastiko na podlagi njenih vlaken -, tokrat pa bomo nekoliko osvetlili zdravilne učinke te vsemogočne travice. O zdravilnih aspektih konoplje je v zadnjih letih veliko govora, nenazadnje smo imeli tudi neuspeli poskus zakona o gojenju konoplje v te namene, tematiko pa je pred tedni aktualiziral sodni proces proti Janku Pircu iz Krške vasi. Pirca, kot je znano, organi pregona obtožujejo prepovedanega gojenja konoplje, saj zanj ni imel uradnega dovoljenja. 

Obtoženi Krčan, ki je 8 rastlin konoplje do policijske žetve gojil za lajšanje simptomov multiple skleroze pri ženi in posledic diabetesa tipa 1, ki tare njegovega sina, je v sodnem postopku zaprosil za medicinsko izvedensko mnenje. Podpisala sta ga nevrolog David Vodušek in diabetologinja Vilma Urbančič Rovan, v njem pa izpostavila pozitivne učinke konoplje oziroma njenih substanc na multipla sklerozi, čeprav na samo bolezen ne vpliva, lajša pa tudi posledice diabetesa. V naslednjih nekaj minutah bomo govorili predvsem o prvi bolezni.

Multipla skleroza kot kronična avtoimuna bolezen v procesu propadanja živčnih vlaken v različnem času prizadeva različna mesta v centralnem živčnem sistemu in povzroča različne neprijetne simptome od motenj vida do šibkosti udov in mišičnih krčev. Medtem ko sam potek bolezni medicina blaži z imunosupresivi in interferoni, pa se s simptomi bolezni skuša spopadati z najrazličnejšimi klasičnimi medikamenti, po svetu pa že nekaj časa tudi s konopljinimi substancami oziroma z njihovimi kombinacijami s konvencionalnimi zdravili.  Nevrologinja Saša Šega Jazbec pojasnjuje, da učinkovitost kanabinoidov na sam potek multipla skleroze niso ugotovili, pri simptomih bolezni pa je situacija drugačna.

izjava

Čeprav konopljine substance oziroma kanabinoidi naj na potek multple skleroze ne bi imele učinka, pa na podlagi raziskave, opravljene na morskih prašičkih, ki so po zdravljenju s tetrahidrokanabinolom, THC-jem, postali odporni na bolezen, obstajajo domneve, da ima THC imunosupresivne učinke in zavira napredovanje multipla skleroze.

THC je ključen tudi pri lajšanju simptomov, no, zaradi možnih njegovih stranskih učinkov pa zdravilom na njegovi osnovi dodajajo tudi kanabidiol, krajše CBD, in sicer v razmerju 1:1, ki stranske učinke THC-ja pomaga blažiti.

Z junijsko vladno uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog je tudi v Sloveniji omogočena uporaba zdravil na osnovi kanabinoidov. Ko gre za multipla sklerozo, se veliko omenja zdravilo sativex, ki ga bodo poslej lahko predpisovali tudi domači zdravniki. Seveda ne na recept, pač pa bodo po bolniki s širšo denarnico ponj lahko odšli v tujino. Gre za razpršilni sprej na osnovi kanabinoidov, ki upošteva prej navedeno razmerje med THC-jem in CBD-jem 1 proti 1. V vsakem odmerku naj bi bilo 2,7 miligramov prvega ter 2,5 miligrama drugega. Cena sativexa, ki blaži predvsem spastičnost in nevropatske bolečine, je za mesečno uporabo približno 700 evrov, bolnikom v Sloveniji pa je težko dosegljiv.   

 izjava

Sativex je najbolj razširjen in preizkušen preparat, obstajajo pa tudi druge možnosti in Šega Jazbec pojasnjuje, da bo stroka v Sloveniji uporabljala sredstva, ki bodo dostopna. Nenazadnje, če smo nekoliko preoptimistični, pa bi se lahko v Podalpju, ob močni farmacevtski industriji in pravi politični ter strokovni volji, zdaj ko so kanabinoidni pripravki dovoljeni, tudi sami lotili izdelave farmacevtskega sredstva na osnovi konopljinih substanc, če že njenega gojenja v te namene ne dovoljujemo.

Ker v Sloveniji do predkratkim niso smeli uporabljati zdravil na osnovi prepovedanih substanc konoplje -  uradno psiho ne-aktiven CBD recimo nikoli ni bil prepovedan -, pri nas stroka ne operira s številkami, v kolikor primerih bi bila primerna uporaba oziroma bi se bolniki, trpeči za multipla sklerozo, poslužili medikamentov na osnovi kanabinoidov. Nevrologinja Saša Šega Jazbec meni, da ne prav v veliko.   

izjava

Z dragimi farmacevtskimi izdelki na konopljini osnovi si lajšanje bolečin ženine multiple skloroze ni mogel, do pred kratkim  pa tudi smel privoščiti, Janko Pirc, ki se na sojenju zaradi 8 rastlin konoplje otepa obtožb o prepovedani proizvodnji le-te. S konopljo pa je lajšal tudi posledice diabetesa tipa 1 pri sinu. 

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness