Ne vojni, oboroževanju in vojski!

Oddaja
16. 6. 2022 - 12.00

Dan solidarnosti z anarhističnimi zaporniki

11. junija smo že devetnajsto leto zapored obeležili mednarodni dan solidarnosti z anarhističnimi zaporniki in zapornicami. Tovarišic in tovarišev za zapahi se kontinuirano spominjamo od leta 2004, ko je 27 mest po ZDA simultano gostilo dogodek v podporo eko-anarhistu Jeffu Luersu, ki je bil takrat za zapahi četrto od prisojenih dvaindvajsetih let zaradi treh domnevno požganih vozil.

Do tedaj je predvsem v Amerikah obstajalo močno solidarnostno gibanje z dolgoletnimi zaporniki iz antiimperialističnih in gibanj za črnsko osvoboditev. S pogromom oblasti nad radikalnim okoljskim in anarhističnim gibanjem, kasneje poimenovanim Green Scare, pa se je pojavila potreba po vzpostavitvi orodji soočanja z dolgotrajno represijo tudi v teh krogih.

V letih po antiglobalističnem gibanju so se po vsem svetu množile zaporne kazni anarhistk in anarhistov, ki pa so bile večinoma – čeprav je vsak dan v zaporu dan preveč – kratkotrajnejše. Ogromno resursov gibanja se je tako stekalo k solidarnosti z njimi, od podpornih akcij do zbiranja sredstev. Vse težje pa je bilo ohraniti dolgotrajni spomin in podporne strukture za tiste – še vedno preštevilčne - tovarišice in tovariše, ki v zaporih po vsem svetu prestajajo kazni tudi več desetletji.

Anarhistke in anarhisti nasprotujemo zaporniškemu sistemu. V ZDA ta specifično predstavlja kontinuiteto suženjskega dela temnopoltih, povsod po svetu pa prostor za vse tiste odvečne populacije, ki so za reprodukcijo sistema nepotrebni in moteči. Solidarnost z njimi je eden ključnih mehanizmov, ki skupnost dela močnejšo v boju proti vsem oblikam zatiranja.

Tudi po Evropi; od Španije, Italije pa vse do Grčije, je za zapahi veliko anarhistk in anarhistov. Kako jim lahko izkažete konkretno solidarnost, vključno s seznamom zaprtih tovarišic in tovarišev, najdete na spletni strani june11.noblogs.org.

-------------

Pogovor s tovarišem iz Monflaconeja o prihajajočem protestu proti vojni, oboroževanju in vojski pred letalsko bazo ZDA v Avianu v severo-vzhodni Italiji. 

---------------

Pogovor s tovarišem iz organizacijske ekipe Balkanskega anarhističega sejma knjig v Cluj-Napoca. Sejem bo potekal med 24. in 26. junijem 2022.

--------------------

Živa sila

-----

[A]Infoshop na Metelkovi v četrtek 16. junija 2022 ob 20h: 

Pogovor o zasedbi FF in ogled filma

Letos je minilo 10 let od prekinitve zasedbe ljubljanske Filozofske fakultete, ki je predstavljala enega od momentov razširjanja tedanje okupacije pred borzo na različna področja. S tem se je hkrati razširila vsebina protestov proti finančnemu kapitalizmu ter način neposredno demokratičnega organiziranja. Vzpostavil pa se je tudi začasen avtonomen prostor, v katerem so študenti, predavatelji in drugi sodelujoči lahko vzpostavljali enakopravnejše odnose, vpeljali alternativen in aktualen sklop predavanj in delavnic na temo kreditne krize, mesta univerze v neoliberalnem kapitalizmu, izkoriščevalskih odnosov na univerzi sami in podobno.

Ob vsakem avtonomnem prostoru, ki ga v zadnjih letih Ljubljana izgublja, se zastavi vprašanje, kako vzpostaviti nove?

Eden od načinov je prav zasedba, ki je veliko bolj demokratičen dogodek, kot bi si morda kdo mislil. Zato bomo s pogovorom in ogledom filma nekateri obujali svoje spomine na omenjeno dogajanje, skupaj z drugimi pa razmišljali o tem, kako so strategije tistega časa uporabne danes pri konkretnih problemih, s katerimi se soočamo.

Lepo vabljeni/vabljene!

 

[A]Infoshop na Metelkovi v petek 17. junija 2022 od 18h dalje:

Benefit picnic with donations from food and drinks going towards covering the costs of the trip to berlinfor the anarcha-queer-feminist congress 'together in love and rage'. At 8pm there will be a short report from the congress and a discussion of topics around revolutionary and militants antipatriarchal organizing, counter-violence, internationalist and decolonial perspectives etc.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.