Tretji del

Oddaja

Društvo cinikov predstavlja radijski strip EZOA: 3. del. Kot je bilo napovedano v drugem delu, je dan po predavanju psihiatrinje Rusofilove o vlogi tablet na oddelku za ekspedicijo za zaraženje od alkoholizma institucijo obiskal psihiater Janez Rugelj s svojo seksi asistentko in zdravljeno alkoholičarko, imenovano IQholičarka Rabarbara. Na oddelčnem vrtu se je v senci pod hrastom na udobni gugalnici lahno zibal ter razgledoval okoli sebe in gledal, kako vetrič lagodno raznaša listje dreves, kar ga je spominjalo na sprehode v gore. Iz oči pa mu niso ušle niti skupine pacientov s kavami in cigareti v roki. Psihiatrinji na oddelku Rusofilovi je po krajšem molku dejal:

Tukaj so iz psihiatrične stroke zaposlene samo ženske! In kako lahko babe zrihtajo tukajšnje falirane dece, ki kadijo cigarete in pijejo kavo kot žolne na oddelčnem vrtu, kadar jih za deset minut pustite na miru? Ne morejo in ne znajo, saj jih ne ubogajo in vseskozi igrajo prijaznost ter ustrežljivost željam terapevtk, hkrati pa se pred stavbo, ko kadijo cigarete, zafrkavajo iz alkohola in ne kažejo nobene kritičnosti do pitja. In kar več kot osemdeset odstotkov teh falirancev ponovno začne piti, ko pridejo iz institucije. In kaj prav za prav imamo v tej zgradbi, ki jo nekateri imenujejo tudi toplice na Bosanskem nasipu?

Psihiatrinja Rusofilka je vprašala Ruglja: povejte nam, gospod psihiater. Kaj torej imamo tukaj, saj naše metode vsi hvalijo. Zelo smo prijazni in vedno skrbno pretehtamo situacijo posameznega pacienta, še posebej pri izbiri tablet, ki mu jih predpišemo tekom zdravljenja, da proces pospešimo. Saj veste, časi so takšni, da ministrstvo za zdravje od nas zahtevam čim več ozdravljenih v čim krajšem času. Semantika dvojnega 'čim'.

Rugelj ji je odgovoril: na kupu zberete alkoholike in kaj dobite? Koncentriran alkoholizem z vulgarnimi debatami ob čik-pavzah! Ta metoda preverjeno ne deluje, poleg tega pa za njo zmečemo v zrak veliko denarja za te falirance. Moja asistentka IQholičarka Ra-Bar-Bar-a vam bo predstavila nov vsadek v obliki mikročipa, ki ga z invanzivno metodo vstavite v alkoholikove možgane. Preverjeno deluje!

Nadaljevala je IQholičarka: Ta čip sproža v alkoholikovih možganih misli, ki ustvarjajo nove nevronske poti v zgornjem sprednjem korteksu in odpravljajo zasvojenost. Kompulzivne anti-alkoholne misli pri alkoholiku vzbujajo strah in občutek sramu že ob samem srečanju z alkoholom. Metoda ni škodljiva za njihovo mentalno stanje in ne povzroča obsesivno-kompulzivne motnje ter deluje hitreje in bolj zanesljivo kot psihofarmakološka metoda. Morda je to način, da ugodite zahtevam ministrstva, ki naju je tudi poslalo in sprovedete čim več v čim manj časa. Za enega faliranca, ki se tu zdravi in bo z veliko verjetnostjo ponovno prijel za kozarec, gre iz zdravstvene blagajne okoli 100 evrov za vsak dan njegovega zdravljenja.

Psihiatrinja Rusofilova ji je odgovorila: hvala za predlog. Obljubim vam, da bomo razmislili o tej metodi z epiduralnim anti-alko mikročipom v zvezi z nevronskimi potmi v zgornjem možganskem korteksu. Čim več v čim krajšem času...

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.