fleet foxes

fleet foxes

Oddaja
fleet foxes
8. 6. 2016 - 22.00

CD, 1 (oni) SUN IT RISES fleet foxes 3.11

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Sun It Rises, uvodna pesem s prvega albuma zasedbe Fleet Foxes iz Seattla, objavljenega junija 2008.

Nocoj bomo – v duhu pospravljanja po predalih in zaključevanja – povzeli dosedanje delo zasedbe Fleet Foxes, ki je kar nekaj časa čakala na predstavitev v tej oddaji. Na koncu zato, ker sem hotel skupino predstaviti ob objavil tretjega albuma, napovedovanega od 2013. leta, nato pa sem ugotovil, da je gonilna sila zasedbe, Robin Pecknold, aprila 2014 objavil, da se je preselil v New York in da namerava zaključiti študij na Univerzi Columbia. Zatem nekaj časa ni bilo nobenih vesti, sedaj pa se občasno pojavljajo objave o sporadičnih nastopih Robina Pecknolda, vendar mi nimamo več časa čakati.

Naslednja pesem s prvenca Fleet Foxes iz junija 2008 je White Winter Hymnal.

CD, 2 (oni) WHITE WINTER HYMNAL fleet foxes 2.27

Zasedbo Fleet Foxes sta ustanovila omenjeni Robin Pecknold in Skyler Skjelset, ki sta se poznala še z neke srednje šole v Kirkland, predmestju Seattla. Oba sta se navduševala nad Bobom Dylanom in Neilom Youngom. Pecknold je pretežni avtor pesmi, pevec in igra kitaro, Skjelset je igral solo kitaro. Kmalu se jima je pridružil še Casey Wescott z mandolino in klaviaturami. Takrat sta bila zraven še basist Craig Curran in bobnar Nicholas Peterson. Najprej so se nameravali imenovati The Pineapples, a se je tako imenovala že neka druga skupina, zato se je Pecknold odločil za Fleet Foxes. Leta 2006 so posneli prve poskusne posnetke in v samozaložbi v nakladi le petdesetih izvodov objavili EP s spet enostavnim naslovom Fleet Foxes in ga prodajali na nastopih. Z njega poslušajmo pesem Icicle Tusk.

CD, 3 (oni) ICICLE TUSK fleet foxes 4.38

Zatem je basista Craiga Currana zamenjal Christian Wargo, bobnarja Petersona pa Joshua Tillman. Aprila 2008 so –tokrat že s pomočjo založbe Sub Pop - objavili drugi EP z naslovom Sun Giant. Z njega poslušajmo najprej naslovno pesem, Sun Giant.

CD, 4 (oni) SUN GIANT fleet foxes 2.15

Čeprav je EP Sun Giant izšel neposredno pred prvim pravim albumom Fleet Foxes, pa je vseboval pesmi, ki so jih posneli potem, ko so bile pesmi za album že zaključene. Najprej so EP nameravali prodajati le na turneji, kasneje je bil na razpolago tudi v redni prodaji, dodan pa je bil tudi nekaterim razširjenim inačicam prvenca.

Z EPja Sun Giant poslušajmo še pesem Mykonos.

CD, 5 (oni) MYKONOS fleet foxes 4.35

Seveda vas je del pesmi Mykonos nezmotljivo spomnil še na en vir navdiha Fleet Foxes, kajpak preko Neila Younga: na zasedbo Crosby, Stills, Nash and Young.

Junija 2008 je, kot sem že omenil, sledil prvi pravi album Fleet Foxes. Z njega poslušajmo naslednjo pesem, Ragged Wood.

CD, 6 (oni) RAGGED WOOD fleet foxes 5.07

Prvenec zasedbe Fleet Foxes so odlično sprejeli, nekateri so ga razglašali za enega najboljših albumov leta 2008.

Poslušajmo še par pesmi, najprej Your Protector in Meadowlarks.

CD, 7 (oni) YOUR PROTECTOR fleet foxes 4.09

CD, 8 (oni) MEADOWLARKS fleet foxes 3.11

Ovitek albuma Fleet Foxes vsebuje izseček iz slike nizozemskega klasika Pietra Bruegla.

S tega albuma poslušajmo še pesem Blue Ridge Mountains.

CD, 9 (oni) BLUE RIDGE MOUNTAINS fleet foxes 4.25

Naslednji album so nameravali objaviti leta 2009, a jim zaradi mnogih nastopov in drugih obveznosti ni uspelo. Leta 2010 se je skupini pridružil še Morgan Henderson, ki je igral kitaro, violino, saksofon in še par glasbil. Maja 2011 so objavili drugi album z naslovom Helplessness Blues. Poslušajmo pesem Sim Sala Bim.

CD, 10 (oni) SIM SALA BIM fleet foxes 3.14

Tudi album Helplessness Blues so odlično sprejeli. Poslušajmo naslednji dve pesmi z njega, himnično Battery Kinzie in naslovno Helplessness Blues.

CD, 11 (oni) BATTERY KINZIE fleet foxes 2.49

CD, 12 (oni) HELPLESSNESS BLUES fleet foxes 5.03

Helplessness Blues, naslovna pesem za enkrat zadnjega albuma zasedbe Fleet Foxes. Z njega poslušajmo naslednjo pesem, Lorelai.

CD, 13 (oni) LORELAI fleet foxes 4.24

V nocojšnji oddaji Izven zakona smo povzeli dosedanje delo ameriške zasedbe Fleet Foxes.

Robin Pecknold je konec lanskega leta objavil priložnostne posnetke, ki jih je naredil v sodelovanju z drugimi glasbeniki, o kaki novi plošči Fleet Foxes pa za enkrat ni glasu. Zato se Milko Poštrak od vas in zasedbe Fleet Foxes za nocoj poslavljam z zaključno pesmijo z albuma Helplessness Blues, Grown Ocean.

CD, 14 (oni) GROWN OCEAN fleet foxes 4.36

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness