Trideset potovanj okoli sonca

Trideset potovanj okoli sonca

Oddaja
grateful dead
10. 8. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (garcia,hunter) WHARF RAT grateful dead 10.32

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Wharf Rat, pesem Garcie in Hunterja o tragični ljubezenski zgodbi, z nastopa Grateful Dead 18. marca 1971 v dvorani Fox Theater v St. Louisu. Mimogrede, prvič so to pesem odigrali 18. februarja, torej mesec dni prej, mi pa smo jo prvič slišali na dvojni koncertni plošči Grateful Dead, znani tudi kot Skull & Roses ali Lobanja & Vrtnice, objavljeni 1971. leta. Takrat Mickeya Harta že ni bilo več v zasedbi, vrnil se je šele oktobra 1974. Na omenjenem nastopu tako slišimo le Jerryja Garcio, Boba Weira, Phila Lesha, Rona McKernana in Billa Kreutzmanna. Ker se je zdravstveno stanje Pigpena po malem slabšalo, se je oktobra 1971 zasedbi pridružil drugi klaviaturist, Keith Godchaux, marca 72 pa še njegova žena Donna. V tej zasedbi jih slišimo 24. septembra 1972 na nastopu v Waterburyju s tole izvedbo pesmi Boba Weira in Louja Barlowa, Black-Throated Wind.

2. CD, 2 (weir,barlow) BLACK-THROATED WIND grateful dead 6.39

Black-Throated Wind, pesem druge ustvarjalne naveze v Grateful Dead, Weir- Barlow. 

Pravzaprav sem prejle - Milko Poštrak, ki vas seveda lepo pozdravljam, kot vedno, s pomočjo JuretaB - pozabil poudariti, da na tem nastopu 24. septembra 1972 že ni bilo več Pigpena. Po evropski turneji '72 se je zaradi vse slabšega zdravja junija umaknil s koncertov. Umrl je 8. marca 1973. Od junija 72 do oktobra 1974 so Grateful Dead tako delovali v zasedbi Garcia, Weir, Lesh, Kreutzmann in zakonca Godchaux. V tistem času sta izšli studijski plošči Wake of the Flood in From the Mars Hotel. Weir in Garcia sta ob tem objavljala tudi samostojne plošče in nastopala z raznimi drugimi zasedbami.

Na albumu Wake of the Flood je tudi tale mojstrovina Garcie in Hunterja, Row Jimmy, ki jo bomo zdajle slišali z nastopa Grateful Dead v San Diegu, 14. novembra 1973.

3. CD, 3 (garcia,hunter) ROW JIMMY grateful dead 9.06

18. septembra 1974 so Grateful Dead nastopili v Franciji, kjer so med drugim odigrali tudi tole navdahnjeno izvedbo svoje klasike Uncle John's Band.

4. CD, 4 (garcia,hunter) UNCLE JOHN'S BAND grateful dead 9.28

Oktobra 1974 se je v zasedbo vrnil Mickey Hart, vendar so si nato iz cele vrste razlogov privoščili odmor od nastopov. Garcia se je ukvarjal s posnetki z nastopov v dvorani Winterland Ballroom oktobra 1974. leta, iz česar je nastal film o Grateful Dead, sicer predvajan 1977. leta. Ob tem so začeli snemati novi album, klasiko Blues for Allah, ki je nato izšla septembra 1975. V tistem času so imeli le kake štiri nastope, iz katerih so lahko uredniki izbrali enega za pričujočo zbirko 30 Trips Around The Sun. Pravzaprav moramo odšteti še enega, 13. avgusta 1975, s katerega posnetek je bil aprila 1991 objavljen kot prvi v nizu From The Vault. Uredniki so izbrali nastop 28. septembra 1975, v mestu Providence, na katerem Grateful Dead – deloma iz tehničnih razlogov – triptiha Help On The Way/Slipknot/Franklin's Tower niso odigrali skupaj, temveč so se k pesmi Franklin's Tower vrnili nekoliko kasneje. Prilika torej, da poslušamo tako rekoč samostojno izvedbo te pesmi. Franklin's Tower.

5. CD, 5 (garcia,hunter) FRANKLIN'S TOWER grateful dead   8.17 

S prejšnjega albuma, From the Mars Hotel, je pesem Scarlet Begonias, ki so jo Grateful Dead kasneje neločljivo povezali s pesmijo Fire On The Mountain. Od marca 1974 do začetka 1977 so jo igrali samostojno. Tule je ena najboljših samostojnih izvedb Scarlet Begonias nasploh, s koncerta 3. oktobra 1976 v Detroitu. Z njo se bomo nocoj tudi poslovili, naslednji teden pa začenjamo s čarobnim letom 1977. Scarlet Begonias.

6. CD, 6 (garcia,hunter) SCARLET BEGONIAS grateful dead 11.54

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.