TOM WAITS: Transmission Impossible

TOM WAITS: Transmission Impossible

Recenzija izdelka
30. 12. 2015 - 23.00

Eat To The Beat, 2015

 

Manjša založba Eat to the Beat, ki je med drugim tudi podružnica  založb Juno Records  in Suburban Records, se sodeč po njenih nedavnih izdajah ukvarja z revitalizacijo slušno prežetih avtorjev in zasedb. V letošnjem letu je poleg Ramonesov, Pearl Jamov, Captaina Beefhearta, Toma Pettyja in drugih pod imenom Transmission Impossible izdala še set treh plošč legendarnega Toma Waitsa. Trojček sestavljajo že od nekdaj posamično izdane plošče, s katerih lahko prisluhnemo Waitsovim živim radijskim in koncertnim nastopom pretežno z relacije Minneapolis – New York. 

S prvo ploščo v setu, ki je pri založbi Leftfield Media izšla jeseni 2011 pod imenom 'Round Midnight: Minneapolis Broadcast 1975', smo postavljeni v studio radijske postaje KQRS v Minneapolisu. Posebno vrednost, ki jo ima ta plošča, predstavlja dejstvo, da je Waits tedaj prvič nastopil v živi radijski oddaji, kar mu je zagotovilo tudi širšo mednarodno prepoznavnost. Strastni ljubitelji Waitsove uglasbene poezije to ploščo posebno cenijo ne le zaradi okoliščin, v katerih je nastala, temveč tudi zaradi samega načina izvedbe. Poleg uvodne predstavitve s strani radijskega voditelja zvočno podobo albuma sestavljata le Waitsov mračni in krčeviti vokal, ki ga sam čustveno krepi s spremljavo na klavirju. 

Seznam prvih trinajst skladb, med katerimi so tudi »The Ghosts Of Saturday«, »Better Off Without A Wife« in »San Diego Serenade«, je celoten posnetek koncerta na KQRS, medtem ko so preostale tri skladbe vzete iz televizijskih oddaj Dona Lana in Davida Lettermana. 

Avstralska oddaja The Don Lane Show je svoj sloves uživala zaradi prominentnega voditelja, ki je v goste sprva vabil odmevna imena avstralskih umetnikov, igralcev in glasbenikov. Z uporabo tedanje inovativne tehnologije je bil s svojo delovno ekipo prvi televizijski voditelj, ki je razbijal fizične razdalje in gostil posameznike z drugih koncev sveta, med katerimi so se znašli Jerry Lee Lewis, Stevie Wonder, Leo Sayer, Elton John in drugi. Toma Waitsa je v oddajo povabil davnega leta 1981, kjer je slednji po krajšem intervjuju zaigral skladbo »Mr. Siegal«, ki jo najdemo kot bonus skladbo na dotični plošči. Pridružujeta se ji skladbi »Tango Till They're Sore« in »Time«, ki jih je pet let kasneje izvedel na obisku pri Lettermanu.

Transmission Impossible CD1

Na valovih Radia Študent vam vnovič želimo dober večer v oddaji RŠ Koncert, v kateri tokrat poslušamo Toma Waitsa in njegovo radijsko-koncertno sestavljanko Transmission Impossible, ki so jo založili pri založbi Eat To The Beat v letošnjem letu. V prvem delu nocojšnje oddaje smo prisluhnili Waitsovemu radijskemu koncertu v Minneapolisu, zdaj pa se selimo v New York City na - žal ne več obstoječo - radijsko postajo WNEW-FM NYC, kjer je našega godrnjavca v oddaji »Nighthawks on the Radio« gostil Vin Scelsa.  

Decembra 1976 je bil Waits ravno na turneji svoje četrte plošče Small Change, zaradi česar lahko s posnetka oddaje slišimo skladbe »Step Right Up«, »Jitterbug Boy«,  »The Piano Has Been Drinking (Not Me)« in druge. Tudi na tedanjem radijskem koncertu je Waits poprijel za klavir in mikrofon, na bobnih pa se mu je pridružil Ralph Elber. Večja prisotnost dialogov med Waitsom in voditeljem na dotični radijski kompilaciji ustvarja sproščeno vzdušje. Komentarji so hudomušni in informativni, tako nerodne tišine kot tudi ploski so izmaknjeni iz zvočne slike. Pogovori so se preprosto začenjali ali pa zaključevali v klavirskih pasažah, ki jih je Waits preglasil s svojim prepoznavnim glasom.  

Transmission Impossible CD2

Še zadnjič nocoj vas pozdravljamo s frekvence Radia Študent, na katerem tokrat v oddaji RŠ Koncert poslušamo žive nastope Toma Waitsa. V prvem in drugem delu oddaje smo prisluhnili njegovima radijskima nastopoma v Minneapolisu in New Yorku. V sklepnem delu oddaje se pomikamo v Long Island, natančneje v glasbeni klub My Father's Place, ki je svoj čas veljal za zelo popularen studio, namenjen snemanju in posredovanju živih koncertov lokalne radijske postaje WLIR. 

V omenjenem klubu, kjer so predhodno nastopili tudi Bruce Springsteen, Billy Joel, Bob Marley in The Ramones, je oktobra 1977 nastopil tudi Waits v duhu tedaj izdane plošče Foreign Affairs. Vendar se je vzdušje izmenjevalo tudi s tistim nekoliko bolj pesimističnim, ki nam je bil znan iz studijske predhodnice Small Change. Na njej se srečujemo s pripovedmi o osebnostni krizi, o njegovem zapletanju z ženskami, pijačo in bivanjem v cenenih hotelih. 

Na takratnem koncertu ga je spremljala matična zasedba The Nocturnal Emissions, ki so jo sestavljali bobnar Chip White, basist Danny Trifan in saksofonist Frank Vicari. 

Transmission Impossible CD3

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.