Repetitor

Recenzija dogodka

Gala hala, 14. 12. 2012

 

Vse skupaj se je začelo že v četrtek, na skrivni lokaciji v Ankaranu. Na Radiu Študent ste lahko poslušali neposredni prenos uvodnega koncerta srbskega tria Repetitor, ki je otvoril slovensko promocijsko turnejo novega albuma "Dobrodošli na okean". Že četrtkov koncert je obetal, da bo naslednji večer v ljubljanski Gali Hali zelo vroč.

Beograjska trojica, ki je leta 2008 eksplodirala s svojim prvencem "Sve što vidim je prvi put", je uspela v nekaj letih zgraditi izjemno močno in udarno zvočno zgodbo. S svojimi številnimi energičnimi koncerti so zasvojili praktično celoten balkanski prostor. Pripisuje se jim raznorodne vplive. Ob njihovem zvoku se mnogi spomnijo na Sonic Youth, Mudhoney in celo Pixies. Omenja se tudi Šarlo Akrobata, toda morda celo preveč sramežljivo. Repetitor so namreč s svojim glasbenim izrazom dokazali, da imajo izjemen občutek za močno beograjsko tradicijo iz začetka osemdesetih let. Tovrstno zavedanje je omogočilo močne temelje za izgradnjo pristnega, avtentičnega izraza, ki ga Repetitor predstavljajo v zadnjih letih. Mladostna energija in čut za tradicijo je bistvena kombinacija, ki trojici omogoča presežen zvočni izbruh. Najraje bi jih popredalčkali v sfero post punka in jim pripisali ščepec novovalovske energije, toda Repetitor presegajo vse te okvire. Nekdo me je včeraj po koncertu opomnil, da to ni rock'n'roll. Ne, nikakor se ne strinjam. Reptetior predstavljajo rock'n'roll v najbolj zdravi, pristni izvedbi. Svojo izraznost gradijo na čvrstih, dinamičnih in energičnih koncertnih nastopih, kar je brez dvoma bistvo rockovske izraznosti. Ekspresivna zvočna bomba, ki ne prisega na kompromise, je dovolj zgovoren dokaz sodobne rockovske estetike, ki se napaja v sferi rock'n'roll radoživosti. Repetitor brez predsodkov utelešajo pristen izraz sodobne rockovske ustvarjalnosti. In prav ta izraz je včeraj blestel v Gali Hali.

Okrog enajste ure zvečer je začelo pokati, in to močno. Uvodna skladba "Devojke idu u Minhen" z odličnega drugega albuma je v momentu zanetila nabito polno Galo Halo.  Sledila je skladba "10 puta nedeljno", z njihovega prvenca in tako se je nadaljevalo skozi celoten nastop: energično, brezkompromisno in dovršeno. Sledile so si skladbe tako s prvenca kot z njihovega novega albuma.

Izjemno čutna ritem sekcija Milene Milutinović in Ane-Marije Cupin je zgradila čvrste temelje ekstatičnim eksplozijam kitarista Borisa Vlastelice. Čvrsti in dinamični bobnarski pristop in čutne, na trenutek novovalovske basovske linije so ponovno dokazale, kako pomemben element rockovske estetike predstavlja ritem sekcija. V trenutku, ko ta kombinacija zaživi, so lahko zgodbe kitaristov zelo barvite in močne. Prav  to se je dogajalo skozi celoten včerajšnji nastop, ki je bil oplemeniten z ekspresivnimi vokalnimi interpretacijami Borisa Vlastelice. Na trenutke se mu je na vokalih pridružila tudi basistka Ana-Marija. Bili smo priča kombinaciji mladostne moške neukrotljivosti in ženske čutne modrosti, ki je nenehno podžigala glasbeno akcijo.

Repetitor imajo kaj povedati in to se odraža tudi v njihovih besedilih, ki rišejo zgodbe sodobnega urbanega prostora. Zgodbe, ki so trpke, a neobremenjene. V sebi nosijo upor in željo. To niso zgodbe ugodja, bleščavosti in naivnosti, ki jih prinaša pohlep sodobnega sveta, temveč so zgodbe čistega užitka, ki išče alternativne poti k izhodom iz nečimrnosti sodobne virtualne zaslepljenosti. Kadar so tovrstna sporočila skombinirana s pristnim glasbenim izrazom, lahko sledi le še čisti zvočni užitek, in prav to je predstavljal včerajšnji koncert.

Vrhunec koncerta se je zgodil prav s skladbo "U pravom trenutku", ki je morda tudi največji hit novega albuma. Sicer je težko izpostaviti katero od skladb, ker se je koncert praktično nadgrajeval od prve do zadnje skladbe. Občinstvo se je proti koncu znašlo v čisti koncertni ekstazi, ko so Repetitor odigrali komad "Dostupni i laki" ter zaključili redni del koncerta.

Huronski aplavz je zahteval dodatek, ki se je izvršil z izjemno udarnim rock'n'rollom "Zli sin". Mislim, da se tudi "partibrejker" Cane ne bi sramoval takšnega komada. Sledilo je še nekaj skladb in popolna zadovoljitev ljubljanske publike je bila izvršena. To je bil nepozaben, presežen koncert in upam, da se Repetitor kmalu vrnejo.

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bravo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness