Tradicionalni božični koncert Aktivne Propagande skupaj z gosti Ljubiša Samardžić in Passive Aggressive

Tradicionalni božični koncert Aktivne Propagande skupaj z gosti Ljubiša Samardžić in Passive Aggressive

Recenzija dogodka
22. 12. 2012 - 16.00

 

Na neuspeli sodni dan se je v Gromki zgodil tradicionalni božični koncert s klasičnim nastopom Aktivne Propagande skupaj z gosti Ljubišo Samardžićem in Pasive Aggressive. Včeraj se je v Ljubljani zgodila še vsa slovenska vstaja in tale koncert je bil odličen zaključek ter zabava za marsikaterega udeleženca vstaje.

Na oder so prvi stopili Passive Aggressive, ki so relativno mlad bend iz Zagreba. Dečki so skupaj z Ljubišo na krajši novoletni turneji, ki jih bo popeljala po centralni Evropi, in to jim je bil prvi datum. Njihov nastop je bil dokaj povprečen oziroma brez kakega presežka. Zvok kitar in basa je bil zelo slab, saj je imela kitara preveč visok šundrast zvok, bas pa je imel nekakšno „prdečo“ distorzijo, tako da je bilo zelo nerazločno. Passive Agressive se gibljejo nekje med zapuščino ameriškega hardcora iz osemdesetih in klasičnega Discharge crust punka. Kljub vsemu so Zagrebčani bend s potencialom, ki mu primanjkuje malo kilometrine in svežih idej.

Sledili so Ljubiša Samardžić, bend ki združuje stare mačke hrvaške punk scene. Lahko tudi rečemo, da je to nekakšno nadaljevanje preminulih AK-47. Njihov zvok je bil boljši kot pri Passive Agressive, a še vedno ni bil dober oziroma bi se bend moral malo bolj potruditi iz ojačevalcev iztisniti boljši zvok. Da ne bo pomote, tukaj tonski mojster ni nič kriv, to je zgolj stvar benda in njihovega odnosa do zvoka. Ljubiša so se izkazali že v samem začetku, mešanje punka, grinda in metala je v primeru tega benda izjemno in unikatno. Bobnanje je bilo prav tako odlično in intenzivno skozi celoten nastop. Vokalist je isti kot pri AK-47 in tudi vsa besedila so v hrvaščini ter tako kot se spodobi, politično angažirana. Pred večino komadov je vokalist na kratko razložil, o čem govori komad, ali pa povedal kako anekdoto, kar je delovalo zelo nevsiljivo in pristno. Ljubiša so igrali veliko novih komadov in tudi nekaj starejših. Novi material je nekakšno nadaljevanje starega, vendar so dolžine komadov veliko krajše in strukture dosti bolj kompleksne. Skratka, njihov nastop je bil odličen in Ljubiša Samardžič so izjemno kreativen bend, ki mu ni para!

Zvezde večera so bili lokalni heroji Aktivna Propaganda, ki so seveda najbolj napolnili klub Gromko. Prva bistvena razlika v primerjavi s Hrvati je ta, da so Aktivna Propaganda na odru delovali dosti bol uigrano, kar je imelo svoj čar. Tudi zvok je bil boljši v primerjavi s prej slišanim. Aktivna Propaganda so privabili veliko mladih pubertetnikov, ki so se zelo zabavali na koncertu, in na trenutke je izpadel kot nekakšna srednješolska veselica. Mladina je skakala na oder in večkrat kar tam ostala, dokler jih niso izrinili z njega. Bend je dobro komuniciral s publiko in pripomogel k dobri atmosferi. Aktivno Propagando se definitivno splača videti na domačem terenu, saj tam najbolj „zapalijo“. Bend je igral dobro uro in vzdušje je bilo super skozi cel nastop. Publika je pela komade, se metala z odra in vsi, ki so želeli videti Aktivno Propagando, so jo včeraj videli v odlični formi. Skratka, suveren nastop in pika!

 

 

 

*Foto: Domen Repnik

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.