Unida ... House of Broken Promises, Glory Owl, Omega Sun

Recenzija dogodka
2. 7. 2014 - 16.00

Mostovna, 1. 7. 2014
 

Včeraj je Nova Gorica vabila vse ljubitelje puščavskega rocka, da se zberejo v Mostovni, saj je v Slovenijo prišla karavana nizko uglašenih kitar iz puščavskih sipin Kalifornije. Nastopili so kultni Unida in House Of Broken Promises, uverturo pa so jim naredili domači Omega Sun in čezmejneži Glory Owl.

Koncert se je začel relativno zgodaj, točno ob 20.30, ker naj bi se Američanom mudilo uloviti letalo nekje v Nemčiji. Prvi so nastopili domači Omega Sun, ki so svež bend in so v zadnjem obdobju zelo aktivni na domačih odrih. Njihov nastop je bil vrhunski in kos vsem nastopajočim na včerajšnjem dogodku. Recenzent se bo ob tej priložnosti izognil lokalpatriotizmu in prepustil to nalogo kolegu Gašperju Prusu, ki bo recenziral sobotni ljubljanski koncert benda Kylesa, kjer bodo Omega Sun nastopili kot predskupina.

Sledili so Italijani Glory Owl, ki so že v samem začetku pustili grenak okus, saj je njihovo ime zgrešena šala in sad italijanske ignorance do drugih jezikov. Šalo na stran, Glory Owl so solidna interpretacija stoner rocka, tistega bolj hitrega in agresivnega, z majhnim pridihom angleških Motörhead. Kljub temu da so imeli dve kitari, jim ni uspelo graditi toliko na melodičnih rifih in iz tega vidika je bil bend dokaj monoton. Tudi vokal je bil zelo enoličen, vseeno pa je bend imel svoje trenutke, ki pa so trajali zelo malo časa, saj so po slabih dvajsetih minutah končali nastop, ker, kot prej rečeno, se jim je mudilo.

Po krajšem premoru so nastopili Američani House Of Broken Promises. Dva člana benda sta tudi pri Unida, in sicer kitarist in bobnar. Njihov zvok je bil bistveno bolj masiven in seveda glasnejši kakor pri obeh predskupinah. Nizko uglašene kitare so tresle tla v dvorani Mostovne. Tudi bobnar se ni hecal z ogromnim kickom, ki je na trenutke imel učinek potresnih sunkov. Žanrsko so House Of Broken Promises v okviru stonerja oziroma desert rocka, ki pa je bistveno hitrejši od klasičnih bendov, oziroma na trenutke zvenijo kot kakšen navaden hard rock bend z zvokom, tipičnim za puščavske bende. Dejstvo je, da vsi ti bendi črpajo navdih iz obdobja, ko se je stoner razvijal in dobival svoj zvok, ampak očitna razlika med predskupinami in Američani je, da ti dečki igrajo tak žanr celo življenje in iz kitarskih rifov iztisnejo največ. To pomeni, da so rifi bistveno bolj kompleksni in dinamični, pa četudi imajo vsi iste korenine. Skupina je obvladala tudi, kako navdihovati publiko, in priznati moramo, da so kljub nekakšnemu pozerstvu z inštrumenti Američani izpadli dokaj simpatično. 

Sledil je še en krajši premor nato je napočil čas za zvezde večera. Unida so bili namreč razlog, zakaj se je folk pripeljal iz različnih koncev Slovenije in Italije. Tukaj lahko izpostavimo dejstvo, da je Mostovna stičišče dveh držav, in lepo je videti mešano publiko pred odrom. Unida so bend, ki je nastal po razpadu Kyuss in Slo Burn. Kot na plakatu piše; ja, to je bend Johna Garcie. Bend si je tudi zaradi tega priboril kultni status. Koncert se je začel z vikom in krikom pod odrom, ki ga je kmalu nadomestil zvok kitar. V samem začetku je bil zvok zelo šibek, saj so bili House of Broken Promises zelo glasni, in to je na neki način vzelo udarno energijo Unidi. Tudi vokal Garcie je bil na začetku »švoh« in pretih. Skozi koncert se je to sicer popravilo, žal pa je trajalo kar nekaj časa. Da ne bi bilo pomote, zvok na Mostovni je bil vrhunski skozi celoten večer in lahko mirno rečemo, da je dvorana v Novi Gorici najboljši koncertni prostor zahodno od Ljubljane. Ob tem se je pojavila tudi misel, kako bi bilo, če bi pred dvema letoma Kyuss nastopili tam in ne v Šiški, saj je bil takrat zvok precej porazen. 

Vrnimo se h koncertu Unide. Prvi del nastopa se je gibal med hitrejšimi komadi in med bolj počasnimi in melodičnimi skladbami. V obeh primerih je bil bend suveren, točen in zelo prepričljiv. Morda so hitrejši komadi bolj zabavali publiko, ampak tudi počasnejši in bolj psihedelični komadi so imeli prijeten hipnotični učinek. Tako kot pri House Of Broken Promises je kitarist dobro zabaval publiko in ustvarjal histerično vzdušje. Medtem pa je bil Garcia sramežljiv in na trenutke se je kar skrival ob bobnarju. Je pa res, da njegov vokal dvigne bend na čisto drugačen nivo, kar je bilo pričakovati, saj so Unida prav zaradi njega to, kar so. Na polovici koncerta se je bend odločil, da pokaže občinstvu, kako oni „jammajo“ v puščavi. Vse skupaj je trajalo slabih 10 minut. Medtem se je Garcia odpočil in morda je poslušal Snowblind v backstageu. Zadnji del koncerta je bil bolj agresiven in celo glasnejši. Publika ni bila izmučena in še vedno je bilo vzdušje v dvorani vrhunsko. Nastop je trajal več kot eno uro, publika je še enkrat priklicala bend na oder – zaigrali so hit Black Woman in zaključili koncert. 

Celoten večer je bil dober in vreden svoje cene. Tudi Unida ni razočarala, kljub temu da so bend, ki stoji na temeljih propadlih bendov in egov posameznikov. Prav tako se je izkazala Mostovna kot vrhunsko prizorišče za takšne koncerte, saj je bila dvorana zavidljivo polna, zvok  odličen in vzdušje občinstva zelo pozitivno.

 

UNIDA
https://www.facebook.com/UnidaBand
HOUSE OF BROKEN PROMISES
https://www.facebook.com/HOBPMUSIC?fref=ts
GLORY OWL
https://www.facebook.com/GloryOwl
OMEGA SUN
http://www.facebook.com/omegasvn
 

UNIDA - Thorn [+ Additional Footage] (Live at Desertfest Berlin 2013)

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dober koncert. Se je splačalo priti.

Amm...ko so Unida đemali, je senior Garcia stal pri mešalki ter se občasno slikal z oboževalkami :)

Nepozaben koncert!!! Res odlična doza desert rocka.Prevozil pol Slovenije brez vsakega obžalovanja.
Mr. John Garcia the king of desert!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.