15. 9. 2023 – 14.00

30. obletnica AKC Metelkove mesta in benefit: Natt, Sranje, S.O.R., Paragraf 11

Audio file

Klub Gromka, Ljubljana, 8. 9. 2023

 

Naš prelepi tretji kamen od Sonca je to Sonce, odkar je ljudstvo zaseglo objekte vojašnice na Metelkovi ulici v Ljubljani, obkrožil že kar tridesetkrat. Od tedaj se je dokončno tudi pričela zgodovina Metelkove mesta, kot ga poznamo še danes. Obletnici primerno se je prejšnji teden med šestim in osmim septembrom po Avtonomnem kulturnem centru Metelkova odvijalo praznovanje te okrogle obletnice z izvedbo raznovrstnih dogodkov. V petek, osmega septembra, se je v sklopu praznovanja odvil tudi mešani koncertni večer kitarske linije, kje drugje kot v Klubu Gromka. 

Audio file
9. 6. 2023 – 14.00
To ni babji punk!

Iz pestre napovedi dogodka so izstopali starošolski hardkor pankerji Sistem Organizirane Regresije oziroma na kratko S.O.R., poleg njih so se ponovno predstavili lokalni in mladi žanrski sovrstniki Sranje, čarovniki mračnih vzdušij Natt in pank priredbena skupina §11 oziroma Paragraf 11, prej poznana pod imenom Axe* Axt und Kelle. Od širokega nabora imen, ki so v Gromki koncertirala, je recenzent ujel nastope skupin S.O.R., Sranje in kanček nastopa Paragraf 11.

Nekaj pred deveto uro, ko naj bi se pričel prvi nastop večera, je bilo razpoloženje pred Gromko precej umirjeno in pusto, tudi po ostalih prostorih Metelkove so se namreč v sklopu praznovanja obletnice že odvijali raznovrstni dogodki, v Gromki pa smo pričakovali nekaj zamude. Za ogrevanje smo obiskali d-beat metalce Human Host Body v Jalli Jalli, ki so pognali kri po žilah in dvignili pritisk za pripravo na pank zasedanje v Gromki. Ko je odbila deveta ura, so se obiskovalci pred Gromko že postopoma množili in videti je bilo, da bo vzdušje pod odrom sorazmerno pestro. Počasi smo se odpravili v klub, si privoščili hladno pivo in čakali na prvo nastopajoče Sranje.

Audio file
21. 10. 2022 – 9.05
Pogovor z Nives, Kraso in Nikom, mladimi pankerji

Sranje smo nazadnje recenzirali ob priložnosti druge edicije serialke Pun(č)k, ko so v Gromki poleg ostalih nastopajočih popolnoma oželi vso energijo iz živahne publike. Ob številnosti množice, ki se je tokrat gnetla v Gromki, je bilo očitno, da bomo ponovno priča premetavanju pod odrom in plavanju pogumnežev. S prvim odigranim komadom so zbudili nekaj posameznikov, da so ti pričeli skakati, z začetkom naslednjega komada pa se je množica pred odrom že tako zgostila, da ji ni preostalo drugega kot premetavanje živahnežev med sabo – privlačnosti tega pa se ni bilo mogoče izogniti. Ta cikel se je nadaljeval z vsakim komadom, noben sklep komadov pa ni minil brez aplavzov in vzklikov. Sranje so znova odigrali tudi priredbo komada Punk punkerima Hrvatov Fight Back, katerega zapomljiv refren so dopolnili skoraj vsi obiskovalci pod odrom. 

Ob koncu nastopa Sranje se je prizorišče hitro spraznilo, da so se lahko zagreti obiskovalci ohladili. Pričakovanje se nadaljevalo za legendarne starošolce S.O.R. iz Idrije – ene prvih hardkorovcev v slovenskih krajih. Kljub visokim pričakovanjem se je množica v Gromki opazno zmanjšala, toda je, zdaj prikrajšana za vzdušje, vseeno ostala živa. Z igro komadov, ki so povečini zapisani kot demo posnetki na izdajah zasedbe, se je prebudilo vzdušje starošolskega panka izpred tridesetih let. Bilo je energično in veselo. Ob zaključku priredb lastnih komadov so S.O.R. za popestritev celotnega večera igro obrnili v zapuščino, ki jo lahko slišimo na raznih demo posnetkih benda iz osemdesetih let, iz časa, ko je med drugim igrala tudi na Novem Rocku v Križankah leta 1986. 

19. 2. 2017 – 16.00
Punkovska sobotna poslastica - vrnitev novovalovski legend

Na članih smo prepoznali, da so leta pustila svoje, vendarle pa je v njih še vedno žarel tisti zimzeleni pankovski duh, ki jim ni dovolil faliranja po strunah in se je izrazil tudi v radostnem vzdušju publike. Ob zaključku preigravanja diskografije smo nepričakovano zaslišali tudi priredbe drugih pank zasedb in slovenskih pank popevk. Med temi so še posebej izstopali komadi njihovih someščanov, Kuzel in Šunda, ko so S.O.R. med drugimi začeli igrati komade, kot sta Smej se in Dvign roko z legendarne slovenske kompilacije Lepo je...

Pankovski razvrat, ki smo ga videli in slišali v Gromki ob priložnosti tridesete obletnice Metelkove, je popestril dokaj omrtvičeno sezono glasbenega dogajanja v Ljubljani. To se je poznalo tudi v tem, da je bilo občinstvo precej natempirano in se je hitro tudi priklopilo na zvok z raznovrstnimi načini plesanja, skakanja in premetavanja, ki so izropala še zadnje kančke energije prisotnih. Ob koncu smo bili premočeni kot cunje, pripravljene za ožem. Zaznamka je bila najbolj vredna kombinacija starejše in mlajše generacije domačega panka, ki so ga predstavljali prav S.O.R. in Sranje. Takih združevanj bi si, vsaj v Ljubljani, želeli videti še večkrat.

 

*Popravek z dne 20. 9. 2023

 

 

Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.