10. 6. 2024 – 14.00

Svojat in Kavasutra

Audio file
Vir: Kino Šiška

Kino Šiška, dvorana Komuna, 8. 6. 2024

 

Na Radiu Študent smo v zadnjih mesecih obilico etrskega prostora namenili bendoma Kavasutra in Svojat. Zasedbi smo po ušesih in zobeh vlačili v glasbenih opremah, v oddajah 100 decibelov in Tolpa bumov, ju s kamero in brez nadlegovali v GRŠ in RŠ intervjuju ter v Afterpartyju, večkrat na dan ste lahko poplesavali na RŠ hita, marketing pa ni utihnil z reklamami in napovednikom za mega gala ekskluziven spešl enkraten, ampak zares dvokraten koncert skupin Kavasutra in Svojat, ki sta predstavljali novi plošči. Ta veseli dan, Kavasutrin novi album, je postal ta vesela dva dneva, zasedbi sta namreč skupaj nastopili v petek, 7. junija, v bistriškem MKNŽ-ju, dan kasneje, 8. junija, pa v ljubljanskem Kinu Šiška. Na promociji nove plošče Ošili me modro so se Svojatlahko vsaj dvakrat peljali mimo Razdrtega, če so se, navihani kot so, do Ilirske Bistrice odpravili po nagrado po precej daljši poti.

Recenzentka je ob najavi koncertov sanjarila o obisku MKNŽ-ja, ker ima ta klub poseben prostor v njenem srcu, toda žal ni šlo vse po planih, tako da je bila primorana na predstavitev novih albumov v Kino Šiška. S podobnim pogledom je RŠ intervju s Svojat prejšnji teden odprl kolega Luka Hreščak, ki je bend povprašal po primerjavi med MKNŽ-jem in Kinom Šiška. Svojat so, če lahko verjamete, brez ironije recenzentko prepričali, da bo koncert tudi v Kinu Šiška čist' divji.

Nekaj po osmi zvečer so se obiskovalci sobotnega koncerta začeli zbirati pred Kinom Šiška. Preden se uradno začne poletje, vedno nastopi večer, ko je zunaj dovolj toplo, da ne potrebujemo dodatnih oblačil, iz lukenj prilezejo najtrdovratnejši zimski zapečkarji, več pogovorov množice pa se zlije v en sam nerazumljiv hrup, ki napoveduje brezskrbne poletne večere. Odlična uvertura, da opustimo vse predsodke in pričakovanja ter se na stopnišču sosednje stavbe malce sprostimo. Morda še preveč, kajti oseba, ki je spisala to recenzijo, se je zaklepetala v oblaku dima in zamudila začetek koncerta.

Kavasutra so odšpilali celoten novi album - ja, seveda, če gre za promocijski koncert nove plošče. Manjša dvorana Komuna se je hitro dodobra napolnila in opazili smo, da je publika nove komade že imela v ušesih, kar nekaj oseb je glasno prepevalo ali pa se krohotalo besedilom. Navihani Vrtojbenciso uigrano nizali komad za komadom, med krajšimi premori pa tudi simpatično kramljali s publiko, ki je replike tudi vračala. Prav ta stik s publiko in sproščenost na odru sta pripomogla k intimnejšemu doživetju koncerta. Kavasutra so nastopili suvereno, pristno in razposajeno. Zvok je bil dober, še posebej nas je veselilo, da so se gruvaški basovski rifi mastno bohotili po celi dvorani. Kot na plošči, je z bendom nastopil poseben gost, klaviaturist David Križaj, čigar melodije so požgečkale tudi najtrdovratnejše neplesne podplate. Titulo najboljšega Kavasutrinega komada v živo bi podelili skladbi Branko's Dreams Are Made of Screams

Po krajšem premoru so na oder stopili Svojat. Brez kančka sramežljivosti so prijeli za inštrumente in komade odšpilali bolj ali manj natančno tako, kot zvenijo na platah. V opisu dogodka na spletni strani Kina Šiška marsikatero srce zadrhti ob besedni zvezi brecljevski etos. Če kdo, so Svojat tisti, ki se ne igrajo zgolj z glasbo, temveč tudi z besedili, ki poslušalcem razodenejo navihanost, s katero glasbeniki zajemajo življenje. Stari mački na sceni so med komadi kramljali s publiko, pokali šale, sestavljali besedne igre in streljali kozle. Ob tem smo premišljevali, kako je žalostno, da moramo za dobre in take fore, ki ne žalijo nikogar, za razliko od takozvanih gorstoječih komikov obiskati špil benda Svojat. Med publiko smo opazili glasno prepevanje komadov, predvsem se je jakost decibelov povišala med refreni komada Ljubavbav z bendovega prvenca ter med skladbo Odvrat do vrat, največ nasmeškov pa smo uzrli med komadom Potovanje v Razdrto. Vzdušje je bilo tako čvrsto, da so, tako kot Kavasutra, odšpilali bis.

Po koncertu se je precej veliko število obiskovalcev namenilo k mizama z mrčem obeh bendov, ki sta ob koncu večera izgledali kar temeljito obrani. Kavasutra so pripravili posrečene majice, Svojat pa tako dober dizajn albuma, da bi ga kar uokvirili. Vsem poslušalkam in poslušalcem Radia Študent predlagamo obvezno udeležbo na vsaj enem poletnem koncertu Kavasutre in Svojat.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj