FUTURSKI EMOTIONAL TOURIST throwback pasjebombniška Svašta ŠTA

FUTURSKI EMOTIONAL TOURIST throwback pasjebombniška Svašta ŠTA

Recenzija izdelka
custvujoci.turist.jpg
26. 6. 2019 - 9.05

Tokrat bo Svaštarnica pastelno obarvana, saj bomo na oblaku slovenske synthpop zasedbe FUTURSKI zaplavali v sprano jutranjo melanholijo zasedbinega novega EP-ja z naslovom Emotional Tourist. Fanta in dekleti so ga v ponedeljek izdali v samozaložbi, kot jim je v navadi, ton novega kratkega albuma pa je še pred tem nakazal single Bad Dreams. Ta nam je sicer obvisel v ušesih, ni pa nakazal kakšnega posebnega premika v novo smer, zato smo si obetali nekakšen drugi del izdaje Synthetic Happiness, kratkega prvenca skupine izpred dveh let, na katerem so FUTURSKI zbrali svoje tedanje štiri hite. Izdaja je spet kratka, vključuje le pet komadov, in zato smo v duhu primerno nostalgičnega throwbacka k preminuli RŠ-evi jutranji rubriki Pasja bombica tokrat zgrabili priložnost za kratko recenzijo tega EP-ja.

 

FUTURSKI: Emotional Tourist (samozaložba, 2019)

Emotional Tourist se odpre s štanco žagastih sintov naravnost iz poznih osemdesetih, ki v kiticah kontrastira zasanjanemu refrenu. Samozavesten uvod so FUTURSKI naslovili Badass in v sceno res vpade svojemu imenu hvaležno. Celo vokali tokrat zvenijo malo ponosneje kot na predhodnih izdajah z malo jasnejšimi izdihi in močnejšimi vpadi v višje tone. Pogumni so tudi mnogi prehodi v skladbah Weird ter Nothing Is Never an Option. FUTURSKI pretrgajo monotono sintetično valovanje v igri z vokali in s kakšno spremembo ritmičnega vzorca. Bas linije so sočnejše in refreni morda še spevnejši, če ne drugje, vsaj v skladbi Bad Dreams, ki mojstrsko poveže zlovešče slutnje prebujenega kvarteta s pop melodijo, ki preprosto ne gre iz glave. Tudi s poslovilnim Better Self odjezdijo izza odtenek temačnejše kulise v pozitivnem galopu, hvaležno tako naslovu skladbe kot albuma. A lahkotnost seveda ne more biti večna. Spogledovanje z močnejšim dramskim lokom žal vedno antiklimaktično konča spet na isti ravnini, kakršno bend vleče že od začetka svojih dni. Z besedili, katerih milenijska ljubobolnost že mučno pada čez zenit, in s sinti, ki jih z nostalgičnim podtonom nadgradijo v iskreno izpoved, so se FUTURSKI postavili pred prežečo nevarnost, da bo njihova izpoved s ponavljanjem izgubila svojo iskrenost. Morda zato EP kot celota ne deluje kot premišljena nadgradnja prejšnjega, temveč bolj kot dozidava.

Emotional Tourist nam kakšen radikalnejši vzgib poda mlahavo, ker naša ušesa spet poboža z nežnim popom, ki ga je skupina izpilila in z njim zazibala domače poslušalstvo v svojevrsten jutranji trans. FUTURSKI upravičeno samozavestno nadaljujejo v svoji drži in toku, zato je EP brez dvoma vreden večkratnega poslušanja. Pa vendar bi si poslušalec lahko drznil obetati kakšno burnejšo izpoved, da bi bilo čustvujočemu turistu videti tudi kakšno končno destinacijo. Morda pa je pot najbolje užiti korak za korakom, kot so FUTURSKI napovedali že s singli in z odmikom od albumskega formata. Pa naj ostane tudi recenzija kratka in naj se izteče pozitivno. V nadaljevanju današnje throwback pasjebombniške Svaštarnice bomo poslušali dve skladbi z EP-ja Emotional Tourist - tole bosta Badass in Weird.

FUTURSKI bodo izdajo Emotional Tourist  družbi s Tatjano Kotnik v naslednjih dneh predstavljali tudi v živo po domačih koncertnih prizoriščih, 28. junija bodo igrali v Kranju v Layerjevi hiši, 1. julija pa v Ljubljani, pri Klubu rečnih kapitanov pod Prulskim mostom!

 

 

+ koncertne zapovedi

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.