Journalism is Gay

Oddaja
9. 11. 2016 - 9.05

Novice

 

 

Dobro jutro v sredini Svaštarnici, ki jo tokrat začenjamo kajpada v ZDA. Vendar ker nam ni mar za usodo Amerike in sveta zgolj v naslednjih štirih letih, pač pa v sebi gojimo skrb za usodo celotnega človeštva v naslednjih nekaj desetletjih, se raje kot na volilne rezultate ozrimo na področje sodobnih tehnologij. Minuli teden je bil na konferenci Adobe MAX 2016  v San Diegu predstavljen v veliko ozirih prelomen program, ki so ga za laično javnost krstili pod imenom »avdio Photoshop«. Tako imenovani Adobe Project VoCo je v osnovi zamišljen kot program za avdio obdelavo, ki pa ponuja nekatere dodatne možnosti z dvoumnimi implikacijami rabe. Program lahko namreč reproducira barvo glasu govorca v določenem posnetku in iz nule sintetizira govor v taistem tonu. Dela torej tisto, kar nas pri ljudeh pogosto najbolj razpizdi — dobesedno nam polaga besede v usta. Za realizacijo ta prototipski program menda potrebuje najmanj 20 minut posnetega govora, v katerega lahko po opravljeni analizi, kot je demonstrirano v videu, ki ga najdete spodaj, vstavimo poljubne dodatne besede. Če je doslej zvočni posnetek torej veljal za kolikor toliko legitimen dokument izrečenega, pa nas v primeru uvedbe programa na tržišče čaka novo intrigantno poglavje v izmuzljivem opredeljevanju resničnosti izrečenega. Toda ohranimo cinizem na to v Sloveniji prelepo postvolilno jutro … kaj točno sta rekla Giant Douche oziroma Turd Sandwich v končni fazi pravzaprav nima veze.
 

 

 

Ostanimo na drugi strani Atlantika, toda ustavimo se pri precej uglednejšem imenu. Fene pokojne kultne ikone newyorške avantgarde, vsestranskega čelista, skladatelja, producenta in pevca Arthurja Russella, bo bržkone razveselila novica, da je obsežna selekcija njegovih večplastnih dolgometražnih izdaj od nedavnega na voljo v posluh na Bandcampu. Večinoma gre za izdaje, ki so posthumno izšle pri založbi Audika Records, med katerimi posebej izpostavljamo delo World of Echo. Povezavo do njegovega virtualnega arhiva najdete tukaj.

 

 

Selimo se na evropsko celino, kjer se vzpostavlja zanimiva kreativna naveza na relaciji London - Stockholmom. Po nedavnem poročanju o sodelovanju z Gaiko, nas je založba Hyperdub včeraj razveselila z vestjo o sodelovanju Deana Blunta in švedskega raperja, prvega obraza »žalostnih dečkov« Yunga Leana. Oseminpolminutni video z naslovom Fronto Kings je moč interpretirati kot razširjeno skladbo s tremi različnimi temami oziroma kot kratkometražni mikstejp, prihodnji skupni načrti dvojca pa sicer za zdaj ostajajo zaviti v tančico skrivnosti.
  

 

 

Večina poslušalk in poslušalcev, ki ste kolikor toliko vpeti v dogajanje na britanski elektronski sceni, vas je bržkone podrobno seznanjenih z negotovo usodo enega osrednjih londonskih klubov Fabric, ki so mu septembra po smrti dveh obiskovalcev zaradi zapletov z drogami odvzeli licenco za obratovanje. No, klub je zdaj v sklopu kampanje #savefabric na Bandcampu objavil kompilacijo, za katero je svoje produkcije prispevalo kar 111 izvajalcev, ki so v zadnjih letih nastopili tam. Vseh 111 štiklov dobite za vsoto dveh angleških piv. Zbrana sredstva bodo namenjena poravnavi sodnih stroškov, saj usoda kluba, ki trenutno ostaja zaprt, še ni razjasnjena.
 

 

 

Založba Mord medtem napoveduje izdajo tretjega celovečerca ukrajinskega producenta abstraktnih techno krajin Stanislava Tolkacheva. Album When You Are Not At Home, ki bo nasledil predhodnika Rudiment iz leta 2006 in Remine iz leta 2009, bo kot prvi izmed treh izšel na fizičnih nosilcih, in sicer v obliki trojnega vinila, na katerem se bo nahajalo 16 skladb. Tukaj lahko prisluhnete šestim svežim komadom, ki bodo na vinilu izšli 28. novembra. 

 

 

Za konec pa omenimo še dve izdaji bolj jezne narave. Kot prvo izpostavljamo mali split plošček težkokategornih zasedb Nails in mlajših kolegov Full of Hell, ki prinaša tri brutalne hard- oziroma grindcore štikle. Split bo pri založbi Closed Casket Activities izšel 2. decembra.     

 

 

Novičarski del zaokrožujemo z dnevu primerno izdajo, in sicer albumom That Makes Me Smart! priložnostne grindcore zasedbe Anal Trump. Z albuma, ki obsega 30 komadov s povprečno dolžino 10 sekund, bomo prisluhnili štiklu Journalism is Gay.

 

>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kam?

 

Tindersticks @ Kino Šiška, Ljubljana

Giljotina: Astpai, Deadends, Real Life Version @ Klub Gromka, Ljubljana

>>

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness