Energija iz rejvanja – šta?

Kulturna ali glasbena novica
14. 10. 2022 - 9.05

Ste kdaj pomislili, da bi z obiskovanjem raznih, zadnje čase vse bolj popularnih rejvov lahko proizvajali električno energijo? Tega se je namreč domislil menedžer glasgowskega kluba in kreativnega prostora SWG3, Andrew Fleming-Brown. Ker je prostor, ki ga upravlja, sčasoma pešal v lastni trajnosti, je leta 2019 temu naredil konec. Zamislil si je način, s katerim bi lahko energijo obiskovalcev kluba, ki lahko sicer sprejme le okoli tisoč oseb, spremenil v energijo za elektrifikacijo prostora samega.

Z idejo se je obrnil na izumitelja Davida Townsenda, ki je pred tem izumil zdaj široko uporabljeno tehnologijo PET/CT – to zdravstvene ustanove uporabljajo za zgodnje odkrivanje raka in boljše opazovanje poteka zdravljenja. V sodelovanju s Townsendovim podjetjem TownRock Energy se je Fleming-Brown lotil reševanja problema trajnosti. Leta 2020 so zgradili tako imenovani Bodyheat – sistem, ki s shranjevanjem toplote teles obiskovalcev skoraj prepolavlja izpuste ogljikovega dioksida, proizvedenega v klubu SWG3. Točnih številk sicer ne bo mogoče pridobiti še kakšno leto, a po trenutnih ocenah naj bi v dvanajstih mesecih sistem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšal s 138,5 tone na okoli sedemdeset ton letno, v enem razprodanem dogodku v glavni hali pa proizvedel osemsto kilovatnih ur energije.

Bodyheat so pred dobrim tednom tudi prvič uradno uporabili na dogodku kluba, premiera pa se je obnesla dobro. Sistem je trenutno v uporabi predvsem za hlajenje prostorov, njegove stropne enote namreč zbirajo presežek toplote in ga hranijo v za to namenjenih tekočinah. Stropne enote potem po ceveh prek vrtin na vrtu kluba tekočino odvedejo dvesto metrov pod površino, kjer je shranjena za avtomatsko ogrevanje mrzlih delov kluba pozimi. Klub naj bi si tako v petih letih z varčevanjem pri hlajenju in ogrevanju povrnil svojo 600.000 evrov vredno investicijo v projekt Bodyheat, do leta 2025 pa ga nameravajo nadgraditi do stopnje ničnega ogljičnega odtisa. Prav tako načrtujejo razširitev med različne uporabnike, trenutno pa ciljno skupino predstavljajo razni fitnesi in drugi telovadni prostori, v katerih je proizvodnja telesne toplote dokaj visoka.

Podobne načine varčevanja z energijo smo lahko srečali že pri nekaterih glasbenih izvajalcih. Najprepoznavnejši med njimi so Coldplay, zasedba, ki si je za turnejo Music of the Spheres z uporabo električnih pedal na določenih delih plesišča prizadevala prepoloviti lasten ogljični odtis. Izkazalo se je, da je proizvedene energije v primerjavi s porabljeno premalo, člani zasedbe pa so vrh tega svoj morda dober namen izničili s potovanjem na luksuznih zasebnih letalih in avtobusih ter zaradi tega upravičeno fasali nemalo kritik. A pri vsem tem je vendarle najpomembnejša misel, da nekdo nekje pač mora začeti, ali ne?

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness