28. 11. 2016 – 9.05

Svaštarnica

Audio file

OSMRTNICA:

Pri štiriinosemdesetih zapustila Pauline Oliveros, pionirka avantgarde in skladateljica, ki je zasnovala glasbeni koncept globokega poslušanja oziroma tako imenovani deep listening. Do ideje je prišla, ko se je nekoč za potrebe snemanja spustila v podzemno cisterno. Človeško uho namreč selektivno filtrira zvoke na podlagi vsebine. Globoko poslušanje pa je praksa za aktiviranje in širjenje zavedanja o vseh zvokih in o tem, kako vplivajo na naš um in telo. Njene ideje so navdahnile tako Johna Cagea in Terryja Rileyja kot tudi znanstvenike in filozofe, ki so delovali na podobnih področjih. Često je nastopala s harmoniko in programsko opremo za procesiranje signala, ki jo je zasnovala sama. Pauline Oliveros je poleg nastopanja tudi poučevala na University of California San Diego, Oberlin in Rensselaer Polytechnic Institute.

 

NOVICE:

Medtem ko so domači trgovci odkrili črni petek, je v Ameriki in Kanadi to že dolgoletna tradicija, kjer se zgodijo nore razprodaje, na katere pridejo še bolj nori kupci. Je pa izkupiček letošnjega črnega petka za par srečnežev bil še posebej dober, saj so v ploščarni v Torontu kupili nov izdelek Burial, potem ko je prišlo do nesporazuma s slabo označeno pošiljko plošč. Na škatli, v kateri so prispele plošče, je pisalo le ‘artist/title’ in prodajalci so sklepali, da gre za del skrivnih plošč za črni petek. Vendar pa se je izkazalo, da temu ni tako, ko se je na dicogsu pojavil vnos dotične plošče in ko je trgovino kontaktiral jezni Hyperdubovec, kjer bo plošča, na kateri se menda nahajata le dva komada, eventualno tudi uradno izšla.

Naknadno: Objavili nov Burial Ep na Bandcampu, kjer je sicer že razprodan. Lahko pa se zanj obrnete na Sounds of The Universe.

Založba Stones Throw je za leto 2017 pripravila opcijo enoletne naročnine na vse vinilne izdaje. Naročniki bodo tako lahko prejeli vse vinilne izdaje od 1. januarja do 31. decembra 2017, takoj ko bodo pripravljene. Cena naročnine je 250 dolearjev plus pavšal za poštnino. Naročnina je enkraten pojav, ki ga lahko izkoristite do 25. decembra letos. Tako ste lahko med prvimi, ki bodo prejeli vinilno izdajo leta 2017, to pa bo Madlib in J Dilla Jaylib Remixes.

V Londonu so se pojavili letaki v obliki hitrih srečk za praskanje.  Ko so ljudje spraskali premaz, so se najbrž počutili kot zmagovalci loterije, saj jih je spodaj pričakal logo Aphexa Twina z datumom 3. 6. 2017 in označbo Field Day London. Nato pa so tudi na uradnem twitter profilu festivala Field Day objavili kratek video, kjer nekdo spraska letak. To jemljemo kot potrditev, da bo izmuzljivi Richard D. James nastopal na festivalu naslednje leto.Producent Flume je izdal kratek EP, ki je produkt kreativnega procesa, v katerem je nastal tudi album Skin, ki je izšel maja letos. Skin Companion EP 1 je tako prvi od potencialno večjega števila EP-jev z glasbo, ki je nastala v istem obdobju kot omenjeni album.

 

GTFO:

28. 11.: Beat Degeneration @ Prulček Bar, Ljubljana

Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj