.Čunfa : Obsolete

Recenzija izdelka
2. 6. 2016 - 19.00

Beton Records, 2016

 

.čunfa je del najmlajše generacije beatoklepačev, kljub rosnim letom pa gre za artista, ki je že ustvaril zavidanja vreden skupek glasbe. .čunfa izhaja iz izredno bogatega šopka producentov s slovenske obale. Vplive starejših kolegov, kot sta Žiga Murko in Blaž, pa je moč slišati tudi v njegovem glasbenem katalogu.

Koprčan Jan Bajc Funa aka .čunfa se je z elektronsko produkcijo začel ukvarjati leta 2012. Lanskega aprila je izdal svoj prvi EP Analog Mind, pol leta kasneje še 421.ep, na prvi dan letošnjega leta pa je izšla tudi posebna novoletna zbirka, imenovana uTrip. Da .čunfa intenzivnega kuhanja beatov tudi v nadaljevanju leta ni prekinil, sta dala vedeti singla Harsh in Goly Hrail, ki sta luč spleta ugledala že dober teden preden je v izteku maja pri slovenski založbi Beton izšel njegov prvi dolgometražni album, imenovan Obsolete.

13 skladb na albumu Obsolete je zapakiranih pod oznako lo-fi inštrumentalni hiphop. Album je raznolik, celo toliko, da bi nam skozi scenosled zavoljo večjega užitka res prav prišlo menjevanje lokacije poslušanja. Del albuma spada v temačne kleti, del na žur na obali, del pa bi ga morali poslušati doma zvečer pred spanjem. Nekateri bi tukaj seveda očitali pomanjkanje “konteksta” ali rdeče niti, avtorica nocojšnje Tolpe bumov pa to pojmuje kot pozitivno. Gre namreč za zelo mladega umetnika in prav je, da se poigrava in raziskuje. Lepota albuma Obsolete leži tudi v tem, da daje vedeti, da bi .čunfa v prihodnosti lahko izdajal muzike na kateremkoli delu širokega spektra namembnosti med zasanjanim čilanjem in mastno plesno basovsko elektroniko. Na tem mestu je vredno poudariti, da je nujno poslušanje tudi njegovih prejšnjih izdaj. Te nam dajejo lep vpogled v evolucijo glasbe, ki jo producira avtor albuma iz nocojšnje Tolpe bumov.   

Vrnimo pa se vseeno k tukaj obravnavani plošči Obsolete. Komade na albumu bi pravzaprav lahko lahko uvrstili v več “sklopov”. S komadi Intro, Harsh, Equinox in Singularity Style (intersect) nam .čunfa daje občutek, da ne bi bilo napak, če bi mislili, da prihaja iz iste losangeleške soseske kot Teebs in Flying Lotus. Zasanjane beate avtor nadgradi v komadih Amangueria /Obsolete, Neem in Cimet (Consecration). Ti so po mnenju avtorice najmočnejši na celotnem albumu. Vsi trije odstirajo bolj kompleksne, zasičene, temačne odskoke in dozo eksperimentiranja, za katerega upamo, da ga bo .čunfa nadaljeval. Komade Lucifer Experiment, Goly Hrail in Nibycolisp (The Goodbye Beat) bi lahko pavšalno označili za “klasični inštrumentalno hiphoperski” del albuma.

.čunfa je že s svojimi preteklimi izdajami dokazoval, da je na pravi poti. Album Obsolete bo za nekatere verjetno preveč razvejan in morda predolg, vendar pa avtorica tukajšnje recenzije vztraja pri mnenju, da je z njim mladi producent za prihodnost nakazal konstruktivno razpoko med produkcijo glasbe, ki morda ne bo najboljša za švicanje v klubih, in možnostjo, da bi ga lahko odpeljalo prav v to plesno smer. Oboje pa bi bilo pravzaprav zanimivo slišati in videti.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness