Alabaster DePlume: Come With Fierce Grace

Recenzija izdelka
16. 9. 2023 - 19.00

International Anthem, 2023

 

Danes v etru ekskluzivno z gostom: predstavljamo angleškega pesnika, pisatelja in glasbenika Alabastra dePluma
 / 24. 10. 2018

V Tolpi bumov gostimo glasbo angleškega pesnika, saksofonista in skladatelja Alabastra DePluma, ki v zadnjih letih, ko svoj izraz bolj ali manj ponuja pri založbi International Anthem, redno obhaja osrednji glasbeno-recenzentski termin na Radiu Študent. Kot zanimivost naj omenimo, da je Nik Drozg v oddaji Samotni potnik DePluma gostil že leta 2018. Po plošči To Cy & Lee in EP-ju Visit Croatia iz leta 2020, s katerima je vstopil na prepoznavnejši teren v okvirih globalnega jazzovskega obličja, je DePlume postal ljubljenec teh radijskih valov. Po njegovem lanskem magnum opusu z naslovom GOLD Go Forward in the Courage of Your Love je stopil na sam piedestal izvirne, obširne, pomenljive in praktično terapevtske spiritualne jazzovske glasbe. Spomnimo, da je plošča GOLD nastala v zelo zanimivih okoliščinah, v katerih je DePlume v londonskem Total Refreshment Centru z več kot ducatom glasbenic in glasbenikov vsak dan znova posnel skupnostno ploščo, na kateri je v močno ospredje postavil svojo poezijo in njena sporočila ljubezni, humanosti in skupnosti. Septembra letos je nekoliko presenetljivo, a verjetno zahvaljujoč obilici materialov, ki so nastali za album GOLD pri International Anthem, izšla DePlumova naslednja plošča. 

Tako je v svojem bistvu album Come With Fierce Grace podaljšek plošče GOLD. Morda bi bila boljša oznaka celo okleščeni derivat oziroma odvod. Če je na svoji prejšnji plošči DePlume veliko poudarka dal na poezijo, na kompozicijo, na skupnostno ustvarjanje in na spontanost, je tokrat ubral drugačen pristop, čeprav s podobnim setom materiala. Iz obilja glasov, zvokov in besed plošče GOLD je zdaj nastala precej bolj subtilna, sublimirana in spet – osebna muzika s precej krajšimi, abstrahiranimi formami in improvizacijskimi igrami. Še vedno seveda DePlume sledi tako trendovskim hipom, tokrat z nekoliko bolj poliritmično zaznamovanimi improvizacijami in opazno več repeticije v samih skladbah. Nekoliko presenetljivo je tokrat v ospredju DePlumova saksofonska improvizacija, ki je po značaju v več momentih kompleksnejša od avtorjevih zadnjih dveh, relativno preprostih in celovitejših inštrumentalnih performansov. Sodelujoče glasbenice, ki jih je zahvaljujoč uporabi starejših materialov, nastalih v TRC-ju, tudi na tej plošči več kot ducat, so na plošči Come With Fierce Grace precej bolj v ozadju, zadolžene predvsem za ustvarjanje zvočno goste in, kot že omenjeno, pogosto bodisi repetitivne bodisi relativno enostavne ritmično zaznamovane preproge.

V primerjavi z GOLD je tako morda plošča Come With Fierce Grace manj ambiciozna, zagotovo pa precej manj grandiozna in bolj pritlehna, meditativna, spiritualna v drugačni luči. A kot je DePlumu že v navadi, je njegov jazz zelo očitno lep. Zdi pa se, kot bi želel nekako brez besed oziroma z zelo malo besedami utrditi, soočiti se z oziroma reflektirati mantro s plošče, s katere izvira tokrat poslušani podvig. Tako ima smisel, da plošči oziroma njuna naslova postavimo ob bok drugo drugi – Go Forward in the Courage of Your Love Come With Fierce Grace.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.