Butcher Brown: Solar Music

Recenzija izdelka
4. 12. 2023 - 19.00

Concord jazz, 2023 

 

Kaj definira dobro zasedbo? So to obseg in moč glasu, iznajdljivost, ki se kaže skozi kombiniranje žanrov, izjemne ritem sekcije ali sposobnost prirejanja impresivnih koncertov? Večina navadno izkaže enega ali dva od omenjenih adutov, ki jih ločijo od množice, težko pa je verjeti, da vsaka zasedba izkaže vse od naštetega. Toda ko naletite na belo vrano, kot je ameriška zasedba Butcher Brown, ugotovite, da zares gre za bend, ki je zmožen pripraviti glasbo z vztrajnim kršenjem konvencij in s tem z redefiniranjem zvoka.

Od leta 2013 ta jazz kvintet iz Virginije, ki ga sestavljajo Marcus Tenney, Morgan Burrs, Corey Fonville, Andrew Randazzo in DJ Harrison, kroji fuzijo jazza, hiphopa, funka in vsega živega, zato jih ne moremo zamejiti zgolj na jazz rap bend, kot bi jih morda opredelili na prvo žogo. Ta odprtost jim navsezadnje omogoča tudi nastopanje na različnih prizoriščih, v različnih kontekstih – od rock do jazz festivalov po vsem svetu.

Sončna glasba resnično pomeni vsakogar. Vsak potrebuje malo sonca, pravi basist Andrew Randazzo in pojasni, zakaj je kvintet novo ploščo poimenoval prav Solar Music. Novi izdelek je ohranil tudi koncept benda – spontanost, svobodomiselnost in avtentičnost. Za osnovo je znova izbral zvok jazzerjev, kot sta Robert Glasper in Miles Davis, in denimo neosoulovski vpliv pionirja D'Angela, pri tem pa izkoristil vse, kar ponuja zgodovina glasbe, in sončnemu projektu vdihnil poln sijaj. Intenzivnost tega sjaja je povečala tudi vrsta sodelujočih glasbenikov, kot so denimo Charlie Hunter, Julia Shuren, Nappy Nina, Braxton Cook in Pink Siifu, član dua B. Cool-Aid, ki ste ga, če ste imeli srečo, ujeli novembra letos v Gala hali

Na začetku zmesi Butcher Brown najprej slišimo jazzovski zvok, prek njega nato postopoma vstopata še psihedelični rock in hiphop, ki dobiva različne odtenke iz komada v komad. Zapleteni aranžmaji so ustvarjeni skozi improvizacijo, kar je glavna odlika albuma, za katerega lahko rečemo, da nima kakšne posebne zvočne rdeče niti, skoraj nobena skladba nima strogo določene skupne točke s prejšnjim niti s sledečim komadom, kar je posledica tudi posebnosti gostujočih umetnikov. Nekaj drugačnega, malo bolj konvencionalnega, pa na kratko zasledimo v elegantnem prehodu iz pesmi Happy Hourrr v komad Run It Up, v katerem je inštrumentalni del konca prvega komada prepleten v začetek drugega komada, spet pa prepriča v moč in dopadljivost sočne kombinacije poskočnega jazza in lagodnega hiphopa. 

In čeprav bi se večji del albuma discipliniranim, občutljivim ušesom zazdel malo prevelik zalogaj, se med poslušanjem vendarle prebuja nestrpno pričakovanje. Ugotovimo, da nas vedno znova pričaka še en dober, če ne še boljši komad presenečenja. Brezkompromisno raziskovanje in prebijanje skozi žanre in njihove vplive je veliko težje, kot se zdi, zato lahko od takšnih in podobnih izdelkov pogosto pričakujemo perfektni kaos, ki je rezultat dobre uigranosti in poznavanja glasbe ter hkrati spontanosti in radovednosti.

Za živahne in avanturistične duše bo plata čisti užitek, takoj jih bo pritegnila in uvrstila Butcher Brown med njihove najljubše zasedbe. Tistih, ki so nagnjeni k bolj koherentnim, harmoničnim celotam, pa album ne bo očaral v tolikšni meri. Vsekakor je plošča Solar Music ne glede na to nepozabno delo, ki zaobjame skoraj vse, kar obstaja pod soncem. Prav zaradi drznosti, ki je nujna za vsakršna eksperimentiranja onkraj določenih pravil, lahko rečemo, da najnovejši album zasedbe Butcher Brown sodi med najboljše plošče iztekajočega se leta, bend pa uvršča med ene redkejših projektov, ki si v glasbi upajo iti tja, kjer se mnogi ustavijo.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness